23 februarie 2012

Retrospectivă integrală a lui Lucian Pintilie la MoMA

Între 1 şi 12 martie 2012, la Museum of Modern Art (MoMA) din New York are loc prima retrospectivă integrală în Statele Unite a lui Lucian Pintilie, co-organizată de Institutul Cultural Român din New York. Regizorul va participa la deschiderea oficială, alături de, ca invitați speciali, Mariana Mihuţ și Victor Rebengiuc. Retrospectiva a fost realizată în colaborare cu Laurence Kardish şi Mihai Chirilov şi va prilejui, în seara de 2 martie, un eveniment la sediul ICRNY cu cei doi mari actori.



“Unul dintre cei mai importanţi regizori europeni, Lucian Pintile crează un cinema coroziv care este în acelaşi timp original, feroce şi plin de speranţă”, consideră Laurence Kardish, curator al Departamentului de Film de la MoMA. Începând cu data de 1 martie, publicul american are pentru prima dată ocazia de a se întâlni cu filmografia completă a regizorului care, alături de Liviu Ciulei, a schimbat faţa filmului românesc în cea de-a doua parte a anilor ’60. În cadrul retrospectivei prezentate de MoMA şi ICRNY vor rula până în 12 martie lungmetrajele „Duminică la ora 6” (1965), „Reconstituirea” (1969), „Salonul nr. 6” (produs în Iugoslavia în anul 1973), „De ce trag clopotele, Mitică?” (1979), „Balanţa” (1991), „O vară de neuitat” (1992), „Prea târziu” (1996), „Terminus Paradis” (1998), „După-amiaza unui torţionar” (2001), „Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003) şi mediumetrajul „Tertium Non Datur” (2006). Filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă” va beneficia cu acest prilej de o lansare în premieră pe ecranele americane, fiecare proiecţie fiind urmată de un interviu filmat cu Lucian Pintilie despre realizarea filmului. Proiecţiile filmului „După-amiaza unui torţionar” vor fi, de asemenea, însoţite de un interviu filmat cu cineastul român. „Reconstituirea”, „Balanţa”, „O vară de neuitat”, „Prea târziu” şi „Terminus Paradis” sunt prezentate la MoMA în copii noi de proiecţie, realizate cu sprijinul CNC.

Regizorul va deschide oficial retrospectiva în seara de 1 martie, introducând filmul care l-a consacrat, capodopera sa „Reconstituirea”. Alături de el se vor afla Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, care în data de 3 martie vor introduce „De ce trag clopotele, Mitică?”. Cei doi sunt şi protagoniştii unui eveniment special din cadrul retrospectivei, adresat comunităţii româneşti din SUA. În seara de 2 martie, la sediul ICRNY, Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ vor purta un dialog despre cariera lor în cinematografie cu criticul de film Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Filmului Românesc de la New York.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

One thought on "Retrospectivă integrală a lui Lucian Pintilie la MoMA"

  1. Iulia Mirancea spune:

    Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ fac parte dintre marii noştri actori (care mai sunt printre noi), pe care, iată, românii nu sunt în stare să-i preţuiască)! Unii se ceartă pe nişte genii defuncte, rămase prin pămînturi străine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook