7 aprilie 2016

Produse domestice

Între 8 și 10 aprilie 2016 are loc la Stadttheater Ingolstadt cea de-a doua ediție a festivalului de teatru „Danubia Connection”. Iniţiat în 2012, cu invitați ai scenei teatrale din Ungaria, festivalul gravitează în jurul fluviului Dunărea, văzut ca punte de legătură culturală între țările din vestul și estul continentului. Ediția din acest an se concentrează pe scena teatrală românească și vizează crearea bazelor unui parteneriat de cooperare de durată cu artiștii români.

Evenimentul principal al prezentei ediții a festivalului este „Produse domestice”, regia Ioana Păun, un proiect amplu de teatru de investigație care utilizează spectacolul, jurnalismul și advocacy-ul pentru a face vizibile poveștile lucrătorilor domestici și pentru a apropia producția teatrală din România de realitățile care o înconjoară. Bazat pe o investigație jurnalistică de peste 4 ani, pe mărturii și interviuri cu bone, angajatori, agenții și instituții specializate pe migrație, „Produse Domestice” a cartografiat un teritoriu virgin, devenind unul dintre cele mai notorii proiecte româneşti de artă socială. Montarea este prezentată în premieră în Germania, cu susţinerea ICR Berlin, în limba engleză cu supratitrare în limba germană.

Festivalul cuprinde, de asemenea, o serie de lecturi scenice, urmate de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, oferind astfel posibilitatea publicului german să cunoască complexitatea și varietatea teatrului din România. „Pulverizați” și „Camera 701”, piese de actualitate semnate Alexandra Badea și Elisa Wilk, sunt prezentate pentru prima dată spectatorilor din Ingolstadt. Sunt prezentate şi două dintre textele autoarei și regizoarei Gianina Cărbunariu „Tipografic Majuscul” și „Asparagus”.

Programul evenimentelor conexe cuprind o conferință despre scena teatrală românească, susținută de jurnalista Irina Wolf, prezentarea primei antologii de piese românești în limba germană „Machtspiele. Neue Theaterstücke aus Rumänien” apărută cu sprijinul Institutului Cultural Român la prestigioasa editură berlineză Theater der Zeit în 2015 (editor Irina Wolf), o expunere prezentată de Klaus Christian Olasz, de la Departamentul de Cultură și Educație pentru minoritatea germană al Ambasadei Germaniei la București, o masă rotundă la care vor participa cele trei autoare, regizoarea Ioana Păun, Irina Wolf și Daria Hainz, traducătoarea pieselor publicate în antologie, precum şi trei concerte, printre care și cel al formației bucureştene Toulouse Lautrec.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook