18 mai 2016

Prea departe de Occident, prea aproape de Rusia?

Editura Humanitas şi Filarmonica „George Enescu” organizează luni, 23 mai 2016, de la ora 18:30, la Ateneul Roman, conferinţa „Robert D. Kaplan în dialog cu Vladimir Tismăneanu”, cu tema „Prea departe de Occident, prea aproape de Rusia?”, un eveniment în cadrul Conferinţelor Ateneului Roman. În deschidere, Ion Ivan-Roncea, unul dintre cei mai importanţi harpişti ai lumii, susţine un recital extraordinar. Seara se încheie cu o dublă sesiune de autografe.

invit_23mai

Robert D. Kaplan a venit prima oară în România în anii ’70, în plin Război Rece, pe când era un tânăr jurnalist cu spirit de aventură, iar ţara era un colţ întunecat al Europei comuniste, ignorat de presa occidentală. Vizitele care au urmat, în anii ’80, în anii ’90 şi, mai recent, în 2013 şi 2014, au fost marcate de dialoguri revelatoare cu personalităţi precum Neagu Djuvara, ori Horia-Roman Patapievici şi de lectura unor cărţi fundamentale din şi despre cultura română, prin intermediul cărora i-a cunoscut pe Mircea Eliade, Emil Cioran sau Mircea Cărtărescu.

Aceste întâlniri sunt completate, în ţesătura complexă a celei mai recente cărţi, „În umbra Europei” – două războaie reci şi trei decenii de călătorie prin România şi dincolo de ea, de analiză fină a vieţii de zi cu zi, surprinsă în scene cu aer cinematografic, pe al căror fundal se proiectează fie sordide oraşe de provincie uitate de vreme, fie splendorile arhitectonice din Braşov, Iaşi sau Bucureşti.

„În umbra Europei”, volum apărut la Editura Humanitas, este deopotrivă memorial de călătorie, eseu jurnalistic şi analiză istorică – opera unui scriitor care, vreme de treizeci de ani, a căutat să înţeleagă destinul unei ţări şi să-şi împlinească propria vocaţie. Pornind de la istoria României, dar şi de la atenta analiză a unor ţări vecine, precum Republica Moldova, Bulgaria şi Ungaria, Robert D. Kaplan abordează subiecte mai largi, precum jocurile marilor puteri, Războiul Rece sau Holocaustul. Rezultatul este povestea unei frontiere geografice şi ideologice a continentului nostru – punct de întâlnire între marile imperii – şi o carte esenţială pentru înţelegerea crizei prin care trec astăzi Rusia şi Europa.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

One thought on "Prea departe de Occident, prea aproape de Rusia?"

  1. ivanov spune:

    Din fericire, distanţa faţă de Tel Aviv este ideală! Şalom!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook