Pierdutul paradis
Miercuri, 27 ianuarie 2016, de la ora 19:00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu este gazda unei întâlniri dedicate romanului „Pierdutul paradis” de Cees Nooteboom, o stranie şi minunată poveste despre iubire şi regăsire tradusă în peste 25 ţări. Vorbesc despre roman Ioana Bâldea Constantinescu, jurnalist cultural, şi Gheorghe Nicolaescu, traducătorul romanului, iar actriţa Eliza Păuna dă glas câtorva fragmente. Gazda întâlnirii este Andreea Răsuceanu, critic literar şi redactor Humanitas Fiction.
Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 021.3114001 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 80 de locuri disponibile, până la data de 27 ianuarie, ora 18:30.
Alma este o tânără braziliancă fascinată de reprezentările îngerilor în arta Renaşterii. Hotărându-se să plece din iadul care a devenit pentru ea Sao Paulo, călătoreşte, alături de o bună prietenă, dezinvolta Almut, la Sidney, unde încearcă să-şi refacă viaţa. La un moment dat, în Perth, îngerii capătă pentru Alma o formă concretă. În partea cealaltă a lumii, criticul literar Erik Zondag se luptă cu propriii demoni: alcoolismul şi obezitatea. În timpul unei cure purificatoare în Austria, destinul îi pregăteşte o supriza: reîntâlnirea cu fata cu aripi de înger care i-a zdrobit inima în Australia.
Prozator, poet, dramaturg, autor de cărţi de călătorie, eseist şi jurnalist neerlandez, Cees Nooteboom s-a născut pe 31 iulie 1933 la Haga (Ţările de Jos). Nereuşind să se adapteze rigorilor impuse de şcolile confesionale catolice pe care le urmează şi fiind declarat inapt pentru serviciul militar, tânărul Nooteboom începe să călătorească prin Europa, făcând autostopul.
Romanul său de debut, „Philip şi ceilalţi” („Philip en de anderen, 1955), reprezintă o reflectare literară a experienţelor acestei perioade, fiind urmat, în 1963, de „Cavalerul e mort” („De ridder îs gestorven”). În 1956 publică primul volum de poezie, „De doden zoeken een huis” („Morţii îşi caută o casă”), şi îşi începe activitatea de jurnalist, colaborând cu numeroase publicaţii din ţară natală şi din străinătate. Relatează că martor direct depre „Revolta din Ungaria” (1956), „Primăvara de la Praga” (1968) şi „Căderea Zidului Berlinului” (1989).
Romanul „Ritualuri” („Rituelen”, 1980) îi deschide drumul recunoaşterii internaţionale, consolidată de apariţia, în 1991, a romanului „Următoarea poveste” („Het volgende verhaal”) şi, în 1998, a romanului „Allerzielen” („Ziua Tuturor Sfinţilor”). În 2004 publică romanul „Pierdutul paradis” („Paradijs verloren”).
Scrierile sale au fost recompensate cu importante premii: Pegasus Prize (1983), Ferdinand Bordewijk Prijs (1983), Aristeion Prize (1991), Constantijn Huygensprijs pentru întreaga operă (1992), Goethe-Preis (2002), P.C. Hooftprijs (2004) şi Prijs der Nederlandse Letteren (2009). De asemenea, Cees Nooteboom este nominalizat de mai mulţi ani la Premiul Nobel pentru literatură. Cărţile sale sunt traduse în peste treizeci de limbi.