4 noiembrie 2019

Partea nevăzută a colecţiei de artă Alexandru Phoebus

Muzeul Colecțiilor de Artă organizează marți, 5 noiembrie 2019, ora 18:00, vernisajul expoziţiei „Partea nevăzută a colecţiei de artă Alexandru Phoebus”, eveniment în cadrul căruia este lansat şi repertoriul colecţiei. Curatorul expoziției este Liliana Chiriac, iar autorii catalogului Liliana Chiriac și Ruxandra Dreptu. Liliana Chiriac, Patricia Bădulescu și Marina Iliescu sunt organizatorii expoziţiei, iar conservatorii acesteia Nela Mihai și Ionuţ Sâmbeteanu. Expoziția poate fi vizitată până pe 25 martie 2020.



Elementul surpriză al expoziției constă în expunerea „părții nevăzute” a colecției Phoebus – aproximativ 130 de opere semnate de acest artist, prezentate publicului pentru prima dată. În cea mai mare parte a timpului, lucrările sunt păstrate în depozit ca măsură de precauție generată de sensibilitatea la microclimat a tehnicilor de execuţie şi a suportului de hârtie pe care sunt executate.

Lucrările, realizate în toate tehnicile grafice abordate de artist (creion, tuş, acuarelă, guaşă, pastel), sunt reprezentative pentru întreaga perioadă de creaţie, începând cu anii 1920 până către finalul vieţii, şi abordează toate subiectele care l-au preocupat – peisaje urbane şi rurale, figura umană, scena de gen. Compozițiile evidenţiază, între altele, multiplele moduri în care Phoebus s-a raportat la tendinţele artistice ale vremii sale, de la postimpresionism la formulele avangardei, inclusiv legătura sa cu latura experimentală (adoptarea la mediul graficii a unei moncromii – l’esthétique noir – specifice fotografiei și cinematografiei din perioada interbelică).

Selecţia curatorială include şi un număr considerabil de lucrări în pastel, realizate în perioada 1946 – 1947, expuse în premieră absolută. Ele înfățișează, sub diverse aspecte compoziționale, străzi, case, cartiere mărginaşe şi zone comerciale din București.

Colecția integrală Alexandru Phoebus cuprinde 386 de piese (preponderent opere realizate de artist, dar şi câteva obiecte etnografice colecţionate de familie), donate muzeului de moştenitorii legali ai artistului: soţia, Ana (iniţiatoarea ofertei de donaţie), mama, Tamara, şi unicul său fiu, Eugen Phoebus. O parte dintre aceste lucrări se află în prezent în expunerea permanentă a Muzeului Colecțiilor de Artă.

Cea de a doua componentă a evenimentului este lansarea volumului „Alexandru Phoebus (1899 – 1954). Repertoriului colecției”. Acest volum a fost ales pentru a deschide seria de repertorii ale muzeului ca urmare a interesului manifestat de-a lungul anilor de vizitatori pentru acest artist cu o importanţă incontestabilă pentru modernismul artistic românesc.

Programul de vizitare este de sâmbătă până miercuri, în intervalul 10:00 – 18:00. Ora limită de acces este 17:00.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook