16 decembrie 2013

Orbitor – în America

Minneapolis, Chicago, Boston, New York au găzduit de curând lansarea ediţiei americane a volumului „Orbitor. Aripa stângă” de Mircea Cărtărescu, în excepţionala traducere a lui Sean Cotter, apărută la editura newyorkeză Archipelago Books.

Ediţia în limba engleză a romanului „Orbitor. Aripa stângă” s-a bucurat de numeroase cronici laudative, asemeni tuturor ceorlalte ediţii străine apărute în suedeză, norvegiană, maghiară, bulgară, ivrit, italiană şi germană. Evenimentele turneului american, întâlnirea de la festivalul din Minneapolis, dezbaterile organizate în mediul universitar la Harvard, Columbia, Chicago sau Boston University şi întâlnirile cu publicul din librăriile importante din New York sau de la Chopin Theater din Chicago s-au desfăşurat cu sălile pline.

Los Angeles Review of Books l-a descris astfel: „Un roman cu o voce puternică şi originală, o limbă poetică frumos alcătuită, Orbitor este o încântare şi o surpriză, o descoperire majoră a acestui an. Această experienţă literară va aduce în atenţia publicului literatura română, o destinaţie culturală ocolită decenii la rând de cititorii nord-americani.”

În articolul „Books of the Year 2013: Fiction în Translation” din The Independent se spune: „Orbitor cere mult de la cititorii săi, trecând de la tandra istorie a familiei la satira despre epoca Ceauşescu şi fanteziile vizionare ce amintesc de stilul lui William S. Burroughs. Dar nu renunţaţi: epifanii şi splendori străbat această lucrare delirant de ambiţioasă.”

The Brooklyn Paper prezintă astfel cartea: „Orbitor are structura unei autobiografii, dar este în aceeaşi măsură o meditaţie despre limitele memoriei şi un studiu fantasmagoric despre soarta oamenilor şi a locurilor uitate. Este o entitate puternică, frumoasă şi câteodată tulburătoare.”

In România, editiile Humanitas ale trilogiei „Orbitor” au atins un tiraj total de 74.500 de exemplare.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook