8 decembrie 2014

Mircea Cărtărescu – câştigătorul prestigiosului premiu Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung 2015

La câteva luni de la apariţia în limba germană a volumului „Orbitor. Aripa dreaptă” („Die Flügel”) în excepţionala traducere a lui Ferdinand Leopold, Mircea Cărtărescu primeşte un nou premiu literar care confirmă statutul de capodoperă câştigat de celebra sa trilogie „Orbitor”.

Decernarea acestei distincţii literare se va face cu ocazia deschiderii Târgului de carte de la Leipzig, pe 11 martie 2015, în Sala de Concerte a oraşului, iar discursul de laudatio va fi ţinut de cunoscutul scriitor german Uwe Tellkamp.

„În motivaţia juriului se pune accent pe faptul că titlul Orbitor lasă deja să se întrevadă întreaga anvergură a acestei trilogii ce înfăţişează şi circumscrie un întreg univers de forme. Este vorba despre un roman universal, ce face să se nască nenumărate lumi ale cunoaşterii şi rostirii şi care debordează în metafizic, fantasmagoric şi apocaliptic. Metafora fluturelui, sub care stă întreaga trilogie, reprezintă însăşi imaginea metamorfozei şi a transfigurării neîntrerupte a lumii…“ – din comunicatul editurii vieneze Zsolnay, editorul austriac al romanelor lui Mircea Cărtărescu.

Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung (Premiul de Carte de la Leipzig pentru Armonie Europeană) se decernează din 1994 şi oferă recunoaştere personalităţilor care prin cărţile lor au adus o contribuţie importantă la înţelegerea între popoarele Europei. Printre câştigătorii din anii precedenţi se numără scriitorii Imre Kertesz, Claudio Magris, Peter Nadas, Slavenka Drakulic, Svetlana Aleksievitj, Hugo Claus, Ryszard Kapuscinski etc.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook