28 martie 2018

Omagiu lui Liviu Ciulei

În seara de joi, 29 martie 2018, de la ora 19:00, Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române din București (Str. Ion Câmpineanu nr. 21) găzduiește evenimentul „Omagiu lui Liviu Ciulei”, un program de filme documentare consacrate teatrului („Regia: Liviu Ciulei” și «Astă seară se plânge la „Doamna cu camelii”»), în prezența regizorului acestor filme, Costel Safirman (Cornel Cristian). Amfitrionul serii este criticul, istoricul și profesorul de cinema Titus Vîjeu, iar la eveniment participă invitați-surpriză, care vorbesc despre renumitul regizor de teatru și film Liviu Ciulei.

Liviu Ciulei și George Constantin


Prezentarea filmelor documentare incluse în programul „Omagiu lui Liviu Ciulei”:

„Regia: Liviu Ciulei” – producție România (TVR), 1979, 60 min; regia: Costel Safirman (Cornel Cristian); imaginea: Traian Rocșoreanu; sunetul: Dan Andrei; montajul: Rodica Apolozan

Un documentar realizat în perioada noiembrie 1978 – ianuarie 1979, în timpul repetițiilor la spectacolul cu piesa „Furtuna” de William Shakespeare pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București.

Ecaterina Oproiu, „România liberă”, octombrie 1979, consemnează:

Pe tot parcursul filmului, Prospero devine Ciulei, un Ciulei frământat, dar o frământare înconjurată de o mare seninătate, un Ciulei, rareori tensionat, întotdeauna amabil – e „amabilitatea marilor seniori” –, niciodată impunând, totdeauna propunând, explicând (nu perorând), ascultând, ascultând, ascultând, căzând cu actorii la sublime învoieli, contrazicându-i din când în când, cu o imensitate prietenie, luând-o mereu de la cap, pentru o modulație, pentru un bemol, pentru un ritm care trebuie schimbat cu o imperceptibilă fracțiune de secundă.

Film distins cu Premiul Special al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe 1979.

«Astă seară se plânge la „Doamna cu camelii”» – producție: România (Sahia Film), 1986, 20 min.; regia: Costel Safirman (Cornel Cristian); imaginea: Sorin Popescu; sunetul: Radu Zamfirescu și Florin Lozinschi; montajul: Teodora Apolozan

Portretul cinematografic al unuia dintre cele mai importante ansambluri teatrale bucureștene din anii ’80: Teatrul Mic. Având-o drept ghid pe marea actriță Leopoldina Bălănuță, spectatorul este invitat să participe la repetițiile regizoarei Cătălina Buzoianu pentru noua premieră – „Doamna cu camelii” de Al. Dumas fiul –, să-i cunoască pe actorii din trupă și să asiste la câteva din spectacolele care au făcut faima „teatrului din Sărindar”: „Maestrul si Margareta”, „Richard al III-lea”, „Diavolul și bunul Dumnezeu”, „Mitică Popescu” etc.

Irina Coroiu, „Cinema”, iunie 1986, declară:

Un film care aduce în discuție ideea de trupă, noțiune ce se subsumează aspirațiilor de cutezanță etică și estetică, ambițiilor de performanță artistică.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Omagiu lui Liviu Ciulei"

  1. ivanov spune:

    Felicitări!
    Ce actori am avut
    cândva!
    Cum am putut ajunge
    la cabotini de serie,
    gen Mircea Badea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook