27 noiembrie 2018

Oamenii mari care au făcut România Mare

Volumul „Oamenii mari care au făcut România Mare” de Lucia Hossu-Longin este lansat, miercuri, 28 noiembrie 2018, de la ora 18:00, la Institutul Cultural Român. Volumul publicat la Editura Hyperliteratura este o panoplie a marilor personalități care au făurit statul național român, părinții fondatori ai Marii Uniri. Alături de autoare, la lansare participă Andrei Ruse, scriitor și managerul editurii Hyperliteratura, prof. dr. Dumitru Preda, istoric, Ioana Diaconescu, scriitoare, Theodor Hossu-Longin, coordonatorul volumului.



Autoarea Lucia Hossu-Longin spune:

Știam din episoadele pe care le-am dedicat închisorii de la Sighet, ca spațiu concentraționar pentru elita autohtonă, că aici au fost exterminați marii artizani ai Unirii, începând cu Iuliu Maniu, Alexandru Lapedatu, Daniel Ciugureanu, Ion Pelivan, generali ai Marelui Război, printre care Henry Cihosky, istorici ca Ion Nistor și Ioan Lupaș, care au auferit ani grei de detenție.

Academicianul Ioan Lupaș a fost literalmente bătut la Sighet. Peste viața și faptele lor s-a așternut lespedea uitării. Doar câteva muzee județene de la Cluj, Oradea, Arad, Sibiu, Baia Mare, Sighet, Alba Iulia mai păstrează săli ale generației eroice, ale generației care ne-a dat o țară.

Așa s-a născut proiectul „Oamenii mari care au făcut România Mare„, unind documente și mărturii din muzee rurale (Băsești, Șișești, Săliște, Bădăcin, Sântimbru, Giulești, Rășinari, Ciucea, Agriș), vocile unor compatrioți care își amintesc biografiile părinților fondatori, ale istoricilor prestigioși care vin în întâmpinarea Centenarului cu lucrări și cercetări noi.

Volumul „Oamenii mari care au făcut România Mare” este o nouă filă a proiectului „Memorialul Durerii” și are la bază o serie de emisiuni dedicate personalităților istorice care au contribuit enorm la Unirea din 1918.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook