10 decembrie 2008

O mie şi una de nopţi şi zile

O mie şi una de nopţi şi zileScriitorul egiptean Naghib Mahfuz a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1988. Cărţile sale sunt traduse în peste patruzeci de ţări. La Humanitas Fiction a apărut recent „O mie şi una de nopţi şi zile„, un roman captivant cu accente satirice, în care alegoriile şi simbolurile ascund adesea judecăţi politice.

Suntem în a o mie doua noapte arabă. Vizirul Dandan tocmai a aflat că şireata sa fiică Seherezada a izbutit să-şi salveze viaţa. Puterile magice ale poveştii au reuşit ca întotdeauna să purifice conştiinţa umană. „Dar oare cât durează efectul acestui miraculos antidot?” se întreabă cu tristeţe Seherezada, îndoindu-se de perfecta curăţenie morală a soţului său. Viitorul nu se anunţă deloc senin, mai ales că dincolo de zidurile palatului e o lume la fel de frământată şi de mânată de ambiţii, unde mijesc pericolele la fiecare pas. Va putea Seherezada să convertească încă o dată instinctele violente în blândeţe înţeleaptă şi dorinţa de răzbunare în iubire de semeni?

Într-o recenzie apărută în „Guardian” se spune: „Romanul păstrează atmosfera din O mie şi una de nopţi, dar există totodată numeroase referiri la problemele Egiptului de astăzi: corupţia, dreptatea socială şi mişcările fundamentaliste”.

Naghib Mahfuz s-a născut pe 11 decembrie 1911 în vechiul cartier Gamaliya din Cairo, într-o familie musulmană. Vasta sa operă cuprinde trei tipuri de romane şi povestiri: cele dedicate Egiptului antic, cele cu tematică socială (legate de formarea Egiptului modern) şi cele filozofice. Primul său roman, „Jocul destinului”, apare în 1939. În 1956 şi 1957 îi apare „Trilogia din Cairo”, care îl consacră drept cel mai mare scriitor al literaturii egiptene moderne. În 1959 publică „Paradisul copiilor”, o parabolă ce are ca subiect vieţile lui Isus şi Mahomed, care a fost interzisă în Egipt. De altfel, toate scrierile sale de după 1950 – printre care se număra „O mie şi una de nopţi şi zile” (1982) şi „Akhenaton, cel ce sălăşluieşte în adevăr” (1985) – au accente satirice. Naghib Mahfuz a scris peste treizeci şi cinci de romane, câteva sute de nuvele, precum şi douăzeci şi cinci de scenarii de film. A murit pe 10 august 2006, la Cairo.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook