6 decembrie 2010

O altă biografie a lui Cristofor Columb

Conform noii biografii „Colon. La Historia Nunca Contada.” („Columb. Povestea nedezvăluită”), de Manuel Rosa, recent publicată în Spania, Cristofor Columb a fost un prinţ de familie regală, fiul unei portugheze de obârşie nobilă şi al regelui polonez exilat Vladislav III.

Autorul a stârnit deja interesul unui producător de la National Geographic şi se află în prezent în Portugalia şi Spania, pentru a participa la conferinţe şi documentare TV privind cercetările sale.

Au fost necesari 20 de ani de investigaţii metodice susţinute ca acest istoric să poată afirma că deţine dovada faptului că istoria lui Cristofor Columb a inclus intenţionat neadevăruri, în scopul protejării identităţii tatălui descoperitorului Americii.

Pentru formularea acestei noi argumentaţii, autorul recurge la heraldică şi genealogie, precum şi la documente şi cronici medievale din mai multe regate, pentru a intersecta personalităţi şi evenimente istorice de referinţă, explicând întreaga abordare printr-o manieră investigativă ştiinţifică, obţinînd astfel susţinerea mai multor oameni de ştiinţă.

Cunoscut în întreaga lume, profesorul Joaquim Verissimo Serrão, fost decan al Universităţii din Lisabona, cel care a scris Prefaţa, declară că „este de acord sută la sută.”

„Această carte va schimba pentru totdeauna modul în care ne privim istoria”, spune profesorul Jose Carlos Calazans de la Universitatea Lusofona din Lisabona.

Profesorul Antonio Vicente, profesor de istorie la Universitatea din Lisabona, spune: „Pentru prima dată a fost scrisă o carte despre Columb fără a se porni de la convingeri preconcepute şi fiecare bucată de puzzle este explicată punct cu punct.”

„Nu am pornit niciodată în căutarea lui Columb”, spune Manuel Rosa, cercetătorul portughez de la Universitatea Duke din Carolina de Nord. „Columb a fost cel care a venit să mă caute.” Incursiunea a început întâmplător cu traducerea cărţii lui Mascarenhas Barreto, apărută în 1988, despre un agent secret portughez.

Ca şi restul lumii, Manuel Rosa s-a gândit că istoria lui Columb a fost deja stabilită cu mult timp în urmă. Dar această nouă carte, prin „însemnătatea absolută a dovezilor prezentate face ca vechea poveste a unui ţesător de lână genovez să devină atât de greu de crezut că numai un nebun ar continua să insiste asupra ei.”

Faptele pe care Manuel Rosa le dezbate, rezultate în urma unei solide documentării investigative, includ:

• Columb a fost căsătorit cu o nobilă portugheză de rang înalt în 1479, cu 15 ani înainte de prima sa călătorie pe mare.

• Atât el, cât şi fratele său, au avut acces direct la patru curţi europene – lucru greu de atins pentru nişte simpli ţărani genovezi.

• Un ultim testament din 1498 în care Columb ar fi scris „fiind născut în Genova” este acum dovedit a fi un fals, ca urmare a prezentei anchete.

O altă teorie conspirativă excentrică! Iată ce am presupus prima dată când am început să citesc… Acum sunt convins că de mai mult de două decenii Cristofor Columb se face vinovat de o fraudă imensă la adresa protectorilor săi”, a scris profesorul James T. McDonough, Jr., cel care a predat la Universitatea St. Joseph timp de 31 de ani.

Manuel Rosa poate fi contactat prin e-mail la adresa mr@1492.us.com

Articol de Anca Iancu (masterand MTTLC)

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook