20 noiembrie 2019

Nu mi-am omorât bărbatul

Liu Zhenyun, unul dintre cei mai apreciați scriitori chinezi contemporani, vine în România, la București și la Brașov, la invitația Institutului Confucius din București și a Editurii Humanitas Fiction. Romanul „Nu mi-am omorât bărbatul„, recent publicat în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu, este lansat în prezența autorului la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, sâmbătă, 23 noiembrie 2019, la ora 15:00, în standul Grupului Humanitas. La eveniment participă, alături de Liu Zhenyun, Luminița Bălan, profesor universitar, coordonatorul Institutului Confucius al Universităţii din Bucureşti şi traducătoarea romanului, Mugur Zlotea, lector universitar, traducător şi membru al Departamentul de Limbi și Literaturi Orientale, secţia Chineză al Universităţii din Bucureşti și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.



Li Xuelian, soția lui Qin Yuhe, este însărcinată pentru a doua oară. O veste bună? Nicidecum, ci o infracțiune, deoarece în China încălcarea legii care prevede „un cuplu – un copil” se pedepsește drastic. Soluția ar fi să divorțeze și să se recăsătorească după ce naște. Nici o lege nu interzice unei mame singure cu un copil să-și refacă viața.

Qin Yuhe e de-a dreptul entuziasmat de idee, numai că, după divorț, se însoară cu patroana coaforului din orășelul Cotitura. Li Xuelian vrea să se răzbune și să demonstreze că a fost înșelată, chiar dacă se autoincriminează. Procesul pe care i-l intentează fostului soț declanșează o serie de întâmplări amețitoare, la limita absurdului, de pe urma cărora ea are de suferit cel mai mult. „Nu mi-am omorât bărbatul” este o satiră savuroasă la adresa sistemului judiciar și a politicienilor corupți, o poveste tragicomică a cărei protagonistă se încăpățânează să îndrepte lucrurile când nimeni nu este interesat de adevăr.

Din discursul de decernare a distincției Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres:

Opera lui Liu Zhenyun se bucură de un succes imens în China și a fost primită cu entuziasm în întreaga lume. Liu Zhenyun este considerat unul dintre cei mai mari umoriști chinezi.

Romanele lui Liu Zhenyun sunt traduse în 30 de limbi, iar „Nu mi-am omorât bărbatul” a ajuns, numai în China, la aproape două milioane de exemplare tipărite. Scriitorul a fost răsplătit în 2011 cu Premiul Mao Dun, cel mai prestigios premiu literar chinez, iar în 2018 a primit distincția franceză Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres. „Nu mi-am omorât bărbatul” a fost ecranizat cu titlul „I Am Not Pan Jinlian/I Am Not Madame Bovary”, în regia celebrului Feng Xiaogang, și a primit în 2017 Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la San Sebastián.

Kirkus Reviews consemnează:

O carte care te face să râzi, chiar dacă te cuprinde disperarea. O satiră subtilă, dar nemiloasă.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook