3 noiembrie 2009

Nimbul de Rouă

Miercuri, 4 noiembrie 2009, are loc la Accademia di Romania din Roma lansarea cărţii “Il Nimbo di Rugiada”/”Nimbul de Rouă”, volum format dintr-o selecţie de poezii de Grigore Vieru. Acestea sunt traduse în limba italianã de Valentina Corcodel, Tatiana Ciobanu şi Claudia Lupaşcu, ediţia fiind îngrijită de Francesco Baldassi, apreciat poet italian. Volumul a fost publicat în 2009 în Republica Moldova de editorul Ana Manole, în timp ce ideea de a traduce din opera lui Grigore Vieru s-a nãscut în ianuarie 2009, imediat după moartea tragicã a poetului.

Acest volum de traduceri în limba italiană are ca scop aducerea în Europa a vocii intelectualităţii basarabene, conştiente de rãdãcinile sale latine şi europene. Rănită de istorie, aceastã apartenenţă la spiritualitatea românească poate fi vindecată doar printr-un dialog cultural neîncetat.

Grigore Vieru (1935-2009) este unul dintre exponenţii cei mai importanţi ai literaturii române din Republica Moldova. Autor de poezii, proze, cântece, aforisme, interviuri, Grigore Vieru rămâne în memoria tuturor drept unul dintre intelectualii cei mai intens dedicaţi cauzei recuperării spiritualitãţii române în Basarabia.

După ce a fost pentru prima dată în România în 1972, Grigore Vieru a afirmat: „Dacă cineva visa să ajungă în Cosmos, eu, în schimb, am visat toată viaţa să traversez Prutul, cel care separă Moldova de România.”

Poezia lui Grigore Vieru conţine sensul tragismului Patriei sale, dar şi speranţa şi forţa de a supravieţui pe care poetul o găseşte în iubirea faţă de propria ţară, faţă de mamă, faţă de limbă. Cartea duce cititorului italian o expresie poetică nouă, care uneori poate rămâne chiar neînţeleasă. Rãmân, în aceste cazuri, acele zone frumoase prin însăşi misterul lor.

Poezia lui Grigore Vieru a fost publicată în România, în toate republicile ex-sovietice, în Franţa, Macedonia, Bulgaria. Ultimul său volum de versuri, “Taina care mã apãrã”, a fost publicat la Iaşi. În 1992 a fost propus de Academia Română pentru conferirea Premiului Nobel.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook