12 octombrie 2018

NeoNlitic

Atelierul de creație Wood Be Nice organizează pe 15 octombrie 2018, în intervalul 19:00-22:00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru, nr. 38) vernisajul expoziției „NeoNlitic” ce reunește lucrări realizate de 15 artiști din România, Ucraina și SUA: Daniel Loagăr și Andrei Cornea (fondatori Wood Be Nice și inițiatorii proiectului „NeoNlitic”) și artiștii invitați Sasha Meret (Statele Unite ale Americii), Andreea Toma, Irina Maria, Raluca Băjenaru, Marius Gheorghe, Marian Codrea, Beaver, Roxana Tomescu, Lucian Simion, Alexandru Claudiu Maxim, Gabriel Marin, Misha Diaconu, Evghenia Gritscu (Ucraina). Aceştia și-au propus valorificarea patrimoniului cultural și reinterpretarea esteticii culturilor Cucuteni și Hamangia, în viziune contemporană, precum și susținerea și promovarea creației artistice.În perioada derulării proiectului (iulie-septembrie 2018), artiștii au realizat documentări pe teren în zonele de origine ale culturilor Hamangia și Cucuteni, precum și patru workshop-uri. Aceste întâlniri, fiecare având o altă temă centrală (reciclarea în creația artistică, transformarea obiectului casnic în obiect artistic, culturile Hamangia și Cucuteni ca surse de inspirație), au reprezentat cadrul pentru networking între artiști și specialiști în domeniile vizate (reprezentanți ai organizațiilor de reciclare, arheologi, istorici de artă), precum și pentru discuții între artiști și public.

De asemenea, prin intermediul workshop-urilor, Wood Be Nice a prezentat participanților fotografii și filme realizate în cadrul documentărilor pe teren, materiale care au adus un plus de informație actualizată privind situația muzeelor și a siturilor arheologice din județele Constanța, Iași, Neamț.

Expoziția găzduită de ICR cuprinde 30 de exponate: instalații luminoase, sculpturi din lemn, rășină, metal, picturi, obiecte din ceramică și material textil, animație și video mapping, toate lucrările având ca sursă de inspirație motivele estetice ale culturilor neolitice, Hamangia și Cucuteni.

Pe 21 octombrie 2018, în intervalul orar 19:00-22:00, are loc finisajul expoziţiei, la care participă artiştii, curatorul şi reprezentanţi ai ICR. Expoziția este curatoriată de Mihaela Ion, manager cultural cu o experiență de peste 12 ani în domeniul vizual și fondatoare a proiectelor „Revista Atelierul” și „Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs”.

Mihaela Ion descrie conceptul „NeoNlitic”:

Artiştii participanţi vin din medii academice, naţionale şi internaţionale diverse şi propun reinterpretări creative capabile să aducă la suprafaţă, prin maniere insolite de transpunere, valenţele contemporane ale unor motive şi forme preistorice. Proiectul este unic atât prin artiştii prezenţi din România, Ucraina şi din Statele Unite ale Americii, prin momentul ales – Centenarul românesc, cât şi prin locaţia pentru expunere, prima prezentare a proiectului are loc în Bucureşti, la Institutul Cultural Român – un spaţiu de consum de cultură.

„NeoNlitic” poate fi vizionată gratuit în perioada 16-20 octombrie 2018, în intervalul 15:00-19:00. Artiștii sunt prezenți în fiecare zi pentru a oferi detalii vizitatorilor.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook