17 septembrie 2009

Music-Hall

În zilele de 23, 24, şi 25 septembrie 2009, de la ora 19:30, la Teatrul Odeon, se joacă spectacolul în limba franceză cu supratitrare în limba română „Music-Hall”, de Jean Luc Lagarce, în regia lui Lambert Wilson. Interpretează Fanny Ardant, Eric Guerin, Francis Leplay.Regizorul Lambert Wilson a declarat: „Am căutat mult un text pentru Fanny Ardant până am găsit Music-Hall. Încă de la prima lectură i s-a părut că rolul era scris pentru ea. Cred că actorii şi actriţele de teatru care şi-au asumat riscul de a se expune în momente ridicole şi de a-şi etala propria fiinţă se regăsesc în acest text. Găsim în acest text un lucru fundamental privind propria noastră condiţie, pe care Fanny Ardant nu l-a ratat. Există în piesă noţiunea de ritual, ritualul actriţei, al acestui act straniu, absurd, copilăresc de a se pune în lumină în faţa obscurităţii. Ea spune, vorbind despre cinema, citându-l pe Truffaut, că este lumina din obscuritate. Acest citat e valabil, în egală măsură şi pentru teatru, dar în special pentru această piesă. Oricine are experienţa scenei în toată splendoarea ei, dar mai ales în ceea ce ea are mai jalnic, nu poate fi decât cu atât mai profund mişcat. Am fost cu toţii la un moment dat într-un turneu oarecare, într-o cabină ponosită, pe o scenă amărâtă. Fanny Ardant este un lux periculos, dar dă dovadă de mare curaj asumându-şi rolul acestei dansatoare care conduce un spectacol îndoielnic de revistă, într-un turneu amărât, cărând după ea un tranzistor prăpădit în loc de bandă sonoră.”

Fanny Ardant a lucrat cu cei mai mari cineaşti, iar de puţin timp a realizat primul său film turnat în România. Fanny Ardant nu abandonează însă nici teatrul, mai ales atunci când textele par scrise special pentru ea. A interpretat personaje precum Duras în „La maladie de la mort”, „Henri James” în „La bête dans la jungle”, dar creaţia sa pentru rolul „La Fille” din
„Music-Hall” de Jean-Luc Lagarce se anunţă ca o mare lecţie de teatru…

După ce a studiat arta dramatică la Drama Centre din Londra, Lambert Wilson (născut la Paris), desfăşoară o sclipitoare carieră de actor internaţional. Cu „Music-Hall” semnează pentru a patra oară regia unei piese de teatru, după, printre altele, „Les Caprices de Marianne” de Musset sau „Bérénice” de Racine.

Jean-Luc Lagarce (1957-1995) este în acest moment unul dintre autorii dramatici cei mai jucaţi în Franţa. După dispariţia sa, opera lui dramatică (douăzeci şi cinci de piese de teatru) cunoaşte, din partea publicului şi a criticii, un succes tot mai mare. Este autorul piesei „E doar sfârşitul lumii”, montată la Teatrul Odeon de Radu Afrim.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook