Angajare de clovn
Spectacolul Teatrului Naţional din Bucureşti, „Angajare de clovn” de Matei Vişniec, regia Ion Caramitru, are prima reprezentaţie în data de 16 martie 2017, de la ora 19:30, la Sala Studio. Distribuţia este alcătuită de Petre Ancuţa, Emilian Mârnea şi Florin Călbăjos – distribuiţi într-o ipostază foarte apreciată în lumea circului, aceea de clovn muzical. Trei dintre cei mai tineri actori ai trupei TNB interpretează rolurile celor trei clovni bătrâni.
„Angajare de clovn” aduce pe scenă (dar şi în sală şi foyer) spectacolul imposibilului, al întâlnirii cu iluzia absolută şi cu mirajul libertăţii fără graniţe. Totul, într-o montare plină de umor, sensibilitate, cinism duios, acrobaţii sufleteşti, în care teatrul şi circul se întrepătrund pe tărâmul comun al spectaculosului.
Acest spectacol alături de alte trei spectacole bucureştene („Brâncuși împotriva Statelor-Unite”, coproducție Teatrul Odeon și Compagnie SuzanneM/Eric Vigner Franța, „Micul Prinț”, Teatrul de Comedie şi „Artists Talk” – ARCUB) fac obiectul de lansare al unui program de cooperare artistică franco-română în domeniul teatrului contemporan, Theatre Franco-Roumain.
În prima etapă a acestui nou program iniţiat de Institutul Francez din București, cele patru spectacole mai sus amintite, selectate pe criteriul legăturii cu spaţiul cultural francez, beneficiază de supratitrare în limba franceză. Spectacolele se alătură astfel evenimentelor ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.
Pentru a beneficia de supratitrare în condiţii optime, la achiziţionarea biletelor pentru această reprezentaţie trebuie să solicitaţi locuri în sectorul „A” din Sala Studio.
Un casting(?) care, după părerea mea, nu ar mai trebui să aibă loc:
avem clovni cu duiumul, slavă Domnului, nu cred că mai este nevoie!
Piesa e bună
dar data premierei
e tare nefericită!
Aşa marchează
Naţionalul lui Caramitru
60 de ani de la moartea lui Brâncuşi!
Ţară de clovni!
Corect!
Și mai corect ar fi fost ca „Angajare…” să se facă la Teatrul de Comedie, „Micul prinţ” la Ţăndărici, iar „Brâncuși…” la
Naţional, certainement et bien sûr.
Alo! Alo!
Domnule Caramitru!
Ce faceţi dom’le?
Angajaţi clovni?
Fără concurs,
într-un teatru de stat?
Încă vă mai trebuie
clovni?
Păi gem instituţiile statului
de ei, dom’le!
Clovni, nu glumă!
Unul mai tragic
decât altul.
Eu parcă-l văd pe marele clovn
al Revoluţiei,
Cetăţeanul Turmentat Mircea cu Fundul Lat
(latifundiarul de la Cetate)
cum îl îndemna pe Mitru cel Negru
(Caramitru),
în direct, din Studioul 4
al Televiziunii Libertine :
Ioane, fă-te că lucrezi!
A sosit vremea clovnilor!
Angajează, băiete!