23 noiembrie 2017

Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana la Târgul de Carte de la Guadalajara

Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Madrid și Centrul Național al Cărții, în colaborare cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane, organizează a doua participare consecutivă cu stand național la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic, ce se desfășoară în perioada 25 noiembrie – 3 decembrie 2017. Anul acesta, literatura română este reprezentată de două voci proeminente ale prozei și poeziei: Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana.
 Succesul incontestabil al primei participări la acest târg, care a coincis cu acordarea prestigiosului Premiu FIL de Literatură în Limbi Romanice scriitorului Norman Manea, a determinat organizatorii să adapteze standul pentru a permite publicului să cumpere carte românească tradusă în limba spaniolă.



În anul scurs de la ediția precedentă a târgului, cei doi scriitori români au fost în atenția lumii literare de limbă spaniolă mulțumită traducerilor apărute și turneelor literare din Peninsula Iberică. Astfel, Mircea Cărtărescu a lansat în luna octombrie 2017 romanul „Solenoid” în versiunile spaniolă (traducere de Marian Ochoa de Eribe) și catalană (traducere de Antὸnia Escandell Tur), la editurile Impedimenta, respectiv Periscopi. Turneul literar din această toamnă a coincis și cu ceremonia de decernare a Premiului Leteo, care i-a fost acordat scriitorului de Comunitatea Autonomă Leon și partenerii săi. Mircea Cărtărescu se bucură de o receptare superlativă, critica națională spaniolă prin Mercedes Monmany, de la ABC Cultural, considerându-l:

un autor cu o splendidă și densă stăpânire a unui limbaj cu adevărat spectacular, baroc, hiptnotic.

În zilele premergătoare târgului, în perioada 21-23 noiembrie 2017, scriitorul prezintă „Solenoid” publicului local și are întâlniri cu presa din Ciudad de Mexico. În cadrul Târgului, Mircea Cărtărescu participă la trei activități în perioada 25-27 noiembrie 2017:

  • 25 noiembrie 2017 – lectură din poemele sale
  • 26 noiembrie 2017 – conferință magistrală intitulată „Edificiul literaturii”;
  • 27 noiembrie 2017 – inaugurează, alături de scriitorii Tiziano Scarpa, Tommy Wieringa și Radka Denemarková, Festivalul Literelor Europene.

Criticul și urniversitarul valencian Jaime Sile apreciază:

Fiecare cuvânt al Anei Blandiana se convertește într-un „act de credință”.

Afirmația apare într-o recenzie a volumului „Octombrie, noiembrie și decembrie”, cea mai recentă traducere din lirica poetei publicată în Spania (Editura Pre-Textos, versiune semnată de Viorica Pâtea și Natalia Carbajosa).

În cele trei zile pe care Ana Blandiana le petrece cu publicul prezent la Târgul de la Guadalajara, sunt prezentate atât volumele de poezie „Las cuatro estaciones” (Editura Periférica), „El sol de más allá y El reflujo de los sentidos”, „Mi patria A4” (Editura Pre-Textos), cât și volumul de proză „Proyectos de pasado” (Editura Periférica). Despre acesta din urmă, criticul Manuel Hidalgo remarca în cotidianul El Mundo că Ana Blandiana:

stăpânește în egală măsură descrierea și plasticitatea limbajului cu o abilitate și strălucire „flaubertiane”, cu măiestria unui mare romancier realist.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook