17 februarie 2012

România, invitată de onoare la Târgul de Carte de la Göteborg din 2013

Târgul Bok & Bibliotek de la Göteborg, cel mai mare târg de carte din Scandinavia, conferă României statutul de invitat de onoare la ediţia sa din 2013, care va avea loc între 26 şi 29 septembrie. Participarea românească va fi asigurată în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi reprezintă rezultatul a cinci ani de colaborare fructuoasă între târg şi ICR Stockholm.

Încă de la înfiinţarea Institutului Cultural Român de la Stockholm, în 2006, târgul a fost vizitat de numeroşi scriitori din România, printre ei numărându-se Herta Müller, care a şi inaugurat ediţia din 2011 a târgului, şi Mircea Cărtărescu. Un alt proiect al ICR Stockholm care a devenit deja o tradiţie în cadrul Târgului de Carte de la Göteborg este decernarea Premiului Marin Sorescu, premiu literar înfiinţat de institut.

„Suntem mândri că vom juca rolul principal pe cea mai importantă scenă literară a Suediei”, a declarat Dan Shafran, Directorul ICR Stockholm.

„Ne bucurăm mult să putem continua şi intensifica parteneriatul cu ICR Stockholm şi sperăm ca astfel să contribuim la răspândirea literaturii române în Nordul Europei”, a declarat la rândul său Anna Falck, Directorul executiv al Târgului de Carte Bok & Bibliotek.

În ultimii ani, literatura română s-a bucurat de o tot mai mare atenţie pe plan internaţional, atât datorită creşterii numărului de traduceri, cât şi a prezenţei româneşti la diferite târguri internaţionale. Astfel, în 2011 România a fost ţară-invitată la Târgul de Carte de la Madrid, iar în acest an ea va avea acelaşi statut la târgurile de la Praga şi Torino.

Târgul de Carte de la Göteborg este cel mai mare eveniment cultural din Scandinavia, atrăgând anual în jur de 100.000 de vizitatori. În timpul târgului sunt organizate în jur de 3.000 de evenimente care includ seminarii, discuţii, lecturi şi şedinţe de autografe şi la care participă în fiecare an aproximativ 2.000 de scriitori. Târgul are loc la Pavilionul de expoziţii din Göteborg, între 27-30 septembrie 2012 şi 26-29 septembrie 2013.

Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa www.goteborg-bookfair.com.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

One thought on "România, invitată de onoare la Târgul de Carte de la Göteborg din 2013"

 1. M.Arin spune:

  Felicitări!
  Dar, pentru că detest abuzul de cuvinte,
  nu pot să-mi reprim nişte întrebări:

  În ce constă „rolul principal”
  al României la Târgul de la Goteborg?

  Faptul că la standul României,
  se va acorda un premiu românesc
  unui scriitor suedez
  care a adus sau va aduce
  servicii culturii române?

  Prezintă România la Goteborg
  cele mai multe titluri de carte,
  sau scriitori de mare anvergură,
  cu excepţia scriitoarei germane Herta Muller
  şi a eternului candidat la Premiul Nobel
  Mircea Cărtărescu?

  România este
  singurul invitat „de onoare”?

  Dacă domnul Shafran
  ar fi găsit o formulare
  mai puţin exclusivistă
  („un rol important”, să zicem)
  dând şi altor state participante
  o şansă de a exista la acest Târg,
  poate ar fi sunat mai bine.

  Avem noi, românii,
  darul de a ne erija
  în buricul planetei,
  din raţiuni propagandiste
  şi publicitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook