19 iulie 2010

Mică istorie pentru Citatepedia la 5 ani de existenţă

Citatepedia a împlinit 5 ani (când or fi trecut?!) şi este o ocazie bună pentru a face un rezumat al acestei perioade de timp – foarte pe scurt, pentru că multe ar putea fi povestite.

În anul 2005 am avut ideea de a realiza un e-zine (revistă electronică, distribuită prin e-mail). Se numeşte Răspândacul şi a apărut zilnic, de luni până vineri, între 11 februarie 2005 si 31 decembrie 2008 (1014 numere). Una dintre rubrici, cu titlul „Gând”, este un citat care se potriveşte cu tematica numărului. Aveam multe citate adunate în timp în fişiere şi, tot căutând prin ele, m-am gândit că ar fi o idee bună să realizez şi un site cu acestea, mai ales că la acel moment existau puţine site-uri cu aşa ceva. Am decis să vin cu o idee mai deosebită: citate care dau definiţii. Astfel, pe 19 iulie 2005, a apărut Citatepedia.

Site-ul a fost încă de la început deschis participării tuturor. După ce am adăugat personal câteva sute de definiţii, şi alţii au început să adauge. Pe măsură ce site-ul devenea cunoscut, şi numărul citatelor adăugate de diferiţi utilizatori creştea, însă tot mai multe nu erau definiţii. Majoritatea citatelor erau foarte bune, aşa că eliminarea lor ar fi fost o risipă. Astfel, site-ul a căpătat două secţiuni: actuala Enciclopedie şi o secţiune generală cu citate. Apoi şi alte secţiuni au apărut în aceeaşi manieră, printr-o evoluţie naturală, ajungând la circa 40 de secţiuni în prezent.

Citatepedia se prezintă ca un site prietenos, uşor de utilizat. Pe de altă parte, în „culise” există mecanisme complexe: de protecţie împotriva abuzurilor (spam, obscenităţi şi alte acţiuni rău intenţionate), de corecţie automată a unor greşeli, de analiză statistică şi alte activităţi administrative, menite a ajuta la păstrarea în bune condiţii a conţinutului site-ului şi la dezvoltarea optimă a acestuia.

Odată cu creşterea numărului de citate, a crescut şi numărul autorilor acestora (de ordinul miilor). Ca urmare, au apărut şi facilităţi care permit informarea despre aceştia. Găsirea şi adăugarea acestor informaţii este destul de anevoioasă, mai ales că nu toţi autorii sunt celebri, dar există evoluţii şi în acest sens. De aici s-a desprins la sfârşitul anului 2008 Datepedia, o enciclopedie a evenimentelor, strâns integrată cu Citatepedia.

După doi ani, Citatepedia devenise un important site cultural românesc. A apărut necesitatea unei secţiuni în care să poată fi publicate ştiri, articole, eseuri, interviuri, imagini, clipuri etc. Soluţia aleasă constă într-un blog colaborativ, în care oricine poate propune materiale, dar publicarea este moderată. Este avut în vedere şi un ritm relativ constant de publicare, de luni până vineri, astfel încât pentru cei care aleg să se aboneze (prin e-mail sau RSS) se constituie într-un newsletter cultural.

Citatepedia a urcat până între cele mai vizitate 10 site-uri culturale româneşti. Odată cu aceasta, şi rolul său a crescut, ca şi necesarul de resurse. De la începutul anului 2008, site-ul a fost mutat pe un server dedicat. A fost adăugată o bibliotecă virtuală şi au fost dezvoltate legături cu instituţii de cultură, edituri, scriitori etc.

Odată cu creşterea masivă a numărului de citate (de ordinul zecilor de mii), a apărut problema găsirii celor mai interesante dintre acestea. Pentru aceasta, a fost implementat un sistem de votare după 3 criterii (idee, exprimare, ton) şi sunt colectate anumite informaţii statistice. Procesul de „decantare” este unul de lungă durată, dar din ce în ce mai relevant.

A fost implementat şi un sistem de comentarii, care permite utilizatorilor să îşi exprime părerile şi să discute pe marginea fiecărui citat. S-a dovedit a fi interesant, dar nu şi suficient. După 3 ani de existenţă, au fost adăugate un forum (care permite discuţii cu o mai mare flexibilitate) şi o galerie de imagini (care serveşte ca depozitar bine organizat pentru forum şi blog, dar permite şi realizarea de albume).

În noiembrie 2008, am făcut primul pas către internaţionalizare, prin lansarea versiunii în limba engleză la www.citatepedia.com, care deja este un site bine conturat. După un an, apărut şi www.citatepedia.net, site destinat tuturor celorlalte limbi – o treabă mult mai dificilă, dar cu bune perspective.

După un prim pas în 2008, cu Audioteca, în 2009 Citatepedia a început să pună ceva mai mult accent pe Media, pentru că citatele pot fi şi rostite, nu doar scrise, iar unele creaţii chiar pot fi incluse în formă integrală. Astfel, Citatepedia are o abordare cât se poate de modernă şi completă.

În 2010, cele mai vizibile pagini ale site-ului www.citatepedia.ro au fost refăcute major, pentru a fi conectate la prezent şi pentru a prezenta lucruri cât mai interesante.

Însă cel mai importat în aceşti ani este faptul că numărul vizitatorilor a tot crescut, până la 180.000/lună. Mulţi au devenit utilizatori frecvenţi, chiar participanţi activi. Când altcineva crede în ceea ce faci, concret, punând umărul, este o mare bucurie.

Ce urmează? Ehei, mai multe decât v-aţi gândi! Dar mai bine să urmărim continuarea „live”…

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

4 thoughts on "Mică istorie pentru Citatepedia la 5 ani de existenţă"

  1. Simona Enache spune:

    Citatepedia este cel mai complex site de cultură.
    Un site de literatură, educativ,
    unde poţi găsi informaţii
    despre poeţi, prozatori, aforişti, epigramişti,
    articole interesante, interviuri etc.

    Felicitări, Lucian, pentru munca depusă
    în realizarea site-urilor,
    cu citate atât în limba română,
    cât şi în celelalte limbi.

    Mult succes în continuare,
    şi cât mai mulţi editori şi vizitatori!

  2. Un. I_k spune:

    Fi’ndc-a putut să-nfrunte timpul
    Şi să-nflorească an de an,
    Citatepedia-i Olimpul,
    Iar domnul Velea -un titan.

    La mulţi ani Citatepedia!
    :)

  3. Gheorghe Culicovschi spune:

    Felicitări şi La mulţi ani !

  4. emilia hirbea spune:

    La mai mulţi şi bogaţi în împliniri ani!
    Pentru cei abia cinci ani sunteţi şi precoce şi plin de promisiuni. Felicitări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook