20 noiembrie 2013

Matei, copil miner

„Matei, copil miner”, primul lungmetraj de ficțiune scris şi regizat de Alexandra Gulea, intră în cinematografe vineri, 22 noiembrie 2013. Filmul spune povestea emoţionantă a unui copil din Valea Jiului, ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Matei este interpretat de Alexandru Czuli, iar în rolul bunicului îl puteţi vedea pe Remus Mărginean.



Matei are 11 ani și este pasionat de stiințele naturii. El locuiește împreună cu Bunicul lui în Valea Jiului, părinţii fiind plecați la muncă în Italia. Între copil și bunic se dezvoltă o relaţie de profundă complicitate. În urma unui incident, Matei este exmatriculat din școală, spre disperarea bunicului care reacţionează violent. Copilul fuge de acasă. Peregrinările lui singuratice se transformă într-un traseu inițiatic. Filmul tematizează pierderea înainte de vreme a copilăriei şi confruntarea lui Matei cu duritatea vârstei adulte.

Despre ideea scenariului din spatele lui Matei Copil Miner, Alexandra Gulea spune: “La sfârşitul anilor ‘90, când copii străzii erau o prezenţă care mă atingea în mod acut, aflându-mă la o filmare în Gara de Nord, am căutat un copil care să apară în filmul respectiv. După un joc de-a v-aţi ascunselea, m-am împrietenit cu Ionel. Avea 9 ani şi fugise de acasă. Era un copil de miner din Valea Jiului.” Şi continuă: „Când am luat decizia de a scrie un film de ficțiune am simțit nevoia să îl concep ca pe un soi de confesiune, de poziționare. Trebuia să încep cu copilăria, iar experiența morții ca punct de ruptură să devină o temă centrală.”

Producătorul Thomas Ciulei spune despre „Matei, copil miner”, a cărui filmare a durat 36 zile (locaţiile: Uricani și București): “Mă bucură foarte mult că acest film a ajuns în sfârșit pe ecranele cinematografelor. O producție care a durat 4 ani și care a strâns 10 coproducători și cofinanțatori este mereu un test de răbdare și perseverență din partea tuturor. Tematizarea problemei sociale a copiilor care cresc fără părinți atinge un nerv dureros al realității românești. Speranța mea este ca filmul să aducă în discuția publică aceasta situație ale cărei urmări pot avea consecințe grave la nivelul societății noastre.”

„Matei, copil miner” a fost nominalizat la Big Screen Award 2013, la IFF Rotterdam. La Pesaro IFF of New Cinema, filmul a primit Marele Premiu „Lino Micciché” și premiul Young Critics Award, Italia, 2013. De asemenea, lungmetrajul produs de Thomas Ciulei a luat Marele premiu la Festivalul Internaţional al Producătorilor Regiofun de la Katowice, Polonia 2013.

Alexandra Gulea s-a născut la Bucureşti în 1970. În 1990 studiază în cadrul Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, iar în 1997 absolvă “Cum Laude” cursurile “École Nationale Supérieure des Beaux Arts” din Paris.

În anul 2000 semnează un prim scurtmetraj (11 minute): „Anonim”, film care obţine mai multe premii în festivaluri: FFF Bayern, Munich Documentary Film Festival, Minority Prize Mediawave, Györ (Ungaria). De asemenea, filmul participă în competiţia internaţională a Oberhausen Festival din Germania, cel mai vechi festival de scurtmetraje din lume, fondat în 1954. Şi al doilea său scurtmetraj, „The fourth wall” (17 minute), este selecţionat în cadrul aceluiaşi festival, un an mai târziu.

În 2003, serialul pentru televiziune „Hacker”, regizat de Alexandra Gulea și Stere Gulea primeşte premiul APTR pentru cea mai bună ficţiune.

Un an mai târziu apare documentarul „Dumnezeu la saxofon, Dracu’ la vioară” (45 minute), care participă la numeroase festivaluri: IFF Rotterdam, Cinéma du Réel Paris, IDFF München, IDAFF Leipzig, IDVF Kassel, Internationale Kurzfilmtage Oberhausen, MoMA. Filmul este răsplătit cu o serie de premii.

„Azi eram frumoasă, jună” (52 minute) apare în 2007. Festivalurile la care participă: Festival dei Popoli, Firenze (Italia, 2007), Cronograf (Moldova, 2008), TIFF (Cluj, 2008).

Colaborarea cu Thomas Ciulei începe în 2001, când Alexandra este editor al filmului „Asta e”, regizat de Thomas Ciulei. Lungmetrajul obţine premii la Firenze, Belfort şi Kalamata. În 2008 este din nou editor, pentru „Podul de flori”, al aceluiaşi regizor, premiat la Cinéma du Réel (Paris), GoEast (Wiesbaden), TIFF (Romania). În 2008, Alexandra Gulea montează filmul „Week-end cu Mama”, în regia lui Stere Gulea, iar în 2013 semnează montajul filmului „Sunt o babă comunistă”, regizat de Stere Gulea.

Remus Mărginean este actor al Teatrului din Craiova şi fondatorul şcolii de teatru craiovene. Din 1970, până în prezent, Remus Mărginean a jucat în peste 20 de filme de cinema şi televiziune, dintre care amintim aici câteva: „Loverboy” (2011), „Priveşte înainte cu mânie” (1993), „Domnişoara Aurica” (1985), „Întoarcerea din iad” (1983).

Thomas Ciulei s-a născut în Bucureşti în 1965. În 1979 s-a mutat în New York, unde a studiat fotografia la School of Visual Arts. În 2001 a absolvit soala de Film si TV la München.

În 1995 regizează filmul „Gratian” (45 minute). Obţine Premiul criticii de film germane la Duisburg, menţiunea Joris Ivens la Cinéma du Réel (Paris, 1996) și Premiul orașului München (1996).

În 1997 apare „Nebunia Capetelor” (86 minute), care primește Premiul Fundației Soros pentru artă contemporană, iar în 2001, „Asta e”, care are premiera la Berlinala din acelaşi an şi care obţine numeroase premii.

În perioada 2003-2010 produce documentarele „The Sleepers”, „Dumnezeu la saxofon, Dracu’ la vioară” şi „Azi eram frumoasă, jună”, precum şi filmele de ficţiune „Când se stinge lumina” de Igor Cobileanski şi serialul TV „Hacker”, unde semnează și imaginea.

În 2008 regizează „Podul de flori”, film care primeşte mai multe premiii și selecționări.

În prima săptămână pe ecrane, filmul rulează în cinematografele: Studio, Elvire Popesco, Union, NCRR (MȚR), din București. Din 29 noiembrie poate fi vizionat și la Cluj (Victoria) și Braşov (Cityplex), iar din 6 decembrie, la Iași (Art House Central).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Matei, copil miner"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook