31 octombrie 2016

Marwa Al-Sabouni: Cum a devenit arhitectura Siriei fundaţia unui război brutal

Ce a declanșat războiul din Siria? Opresiunea, seceta și diferențele religioase au avut rolul lor, dar Marwa Al-Sabouni sugerează un alt motiv: arhitectura. Ea ne vorbește pe internet din Homs, unde în ultimele sase ani și-a văzut orașul căzând pradă distrugerii, iar acum sugerează că arhitectura siriană a divizat societatea altădată tolerantă și multiculturală în enclave cu identități diferite, definite de clasă sau religie. Viitorul țării depinde acum de modul în care va fi reconstruită.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

One thought on "Marwa Al-Sabouni: Cum a devenit arhitectura Siriei fundaţia unui război brutal"

  1. Yorick spune:

    Tot respectul și toată compasiunea pentru distinsa doamnă arhitect. Dintotdeauna mi-au plăcut arhitecții, care văd lumea puțin mai altfel decât celelalte categorii profesionale (+3D).
    Totuși, a sugera că arhitectura este una din cauzele războiului din Siria mi se pare puțin cam neconvingător.
    Argumentele pe care le-am auzit aici, referitoare la scindarea maselor pe motive de peisaj urban, sunt universal valabile: peste tot în lume vei găsi aceleași discrepanțe între arhitectura nouă și cea veche, între arhitectura de calitate și cea de conjunctură, între cartierele sărace și cele de lux, prăpastii aproape de netrecut, pe alocuri, între modul de viață, mentalități, comportament, ale celor două părți ale baricadei. Astfel, întreaga lume ar trebui să fie într-un continuu război, pe motive de spațiu locativ.
    Nu, arhitectura nu este una din fundațiile (nici măcar pe axe secundare) ale marelui flagel sirian. Altcineva – sau mai bine-zis altceva – poartă responsabilități în această direcție!
    Ca să folosesc tot o sintagmă consacrată în arhitectură (sic!), aș zice că principalul „vinovat” este „Planul de încadrare în zonă”.
    Și cu asta s-a cam spus tot…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook