24 februarie 2022

Mărțișorul. Ateliere creative la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 26-28 februarie 2022 evenimentul „Mărțișorul. Ateliere creative”.În aceste zile, sunt 25 de ateliere și standuri special amenajate cu tematica mărțișorului, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber. Printre ele există atelierele de confecționat mărțișoare din lână vopsită natural, inspirate de natură, din materiale prietenoase cu mediul, mărțișoare cu semințe, mărțișoare cusute pe material textil, mărțișoare din piele pictată, mărțișoare din ceramică pictată. În cadrul evenimentului, vizitatorii pot să se implice în aceste ateliere interactive și să-și facă mărțișoare după preferințe.

Ancuța Ilie, muzeograf Muzeul ASTRA, a declarat:

În prima ediție a evenimentului „Mărțișorul. Ateliere creative la Muzeul ASTRA” ne dorim să promovăm în rândul publicului meșteri, artizani și producători locali care reliefează minunata tradiție a mărțișorului. Vrem să le oferim celor interesați atât alternative tradiționale, cât și interpretări moderne, sustenabile, în aceste ateliere creative, pentru achiziția de mărțișoare și mici cadouri pentru cei dragi. Vizitatorii, cu mic, cu mare, își pot produce propriul mărțișor, utilizând materiale prietenoase cu mediul. Între timp, aceștia pot afla povești legate de tradiția Mărțișorului, așa cum este cunoscută astăzi. 6 muzeografi din Muzeul ASTRA vor fi aici în cadrul acestor ateliere.

Practicile culturale asociate Mărţişorului au fost înscrise de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, în urma candidaturii unui dosar multinațional (România, Bulgaria, Macedonia și Republica Moldova). Simbol al primăverii și al protecției în satul tradițional, Mărțișorul împletește două importante elemente: puritatea – prin culoarea albă și vitalitatea – prin culoarea roșie. Luna martie este reprezentată de momentul în care natura renaște, aducând înapoi frumusețe, iubire și căldură. Omenii obișnuiau să își dăruiască mărțișoare sub funcția magică de a purta noroc și a aduce sănătate.

La „Mărțișorul. Ateliere creative” sunt prezenți 7 meșteri/artizani/artiști, dar și 7 producători gastronomici care vin la Târgul de țară cu patiserie artizanală, siropuri și dulcețuri din Mălâncrav, miere și produse din miere, pâine și gogoși. Activitățile au loc în intervalul 10:00 – 17:00.

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook