Mario Vargas Llosa vine la Cluj-Napoca
Unul dintre cele mai importante şi mai aşteptate evenimente literare ale anului 2013 va avea loc între 19 şi 21 mai, la Cluj-Napoca. Scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel 2010, va fi în centrul vieţii culturale a oraşului timp de trei zile la invitaţia Universităţii Babes-Bolyai, care îi va acorda, luni, 20 mai, titlul de doctor honoris causa.
Duminică, 19 mai, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca are loc premiera spectacolului-lectură „O mie şi una de nopţi”, regizat de Andreea Iacob. Piesa, tradusă de Luminiţa Voina-Răuţ, este o adaptare a lui Mario Vargas Llosa după povestile Seherezadei.
Luni, 20 mai, de la ora 11:00, în Aula Magna a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca are loc ceremonia de decernare a titlului de doctor honoris causa. Laudatio va fi concepută şi susţinută de profesorul Corin Braga, decanul Facultăţii de Litere şi directorul Centrului de Cercetare a Imaginarului de la Universitatea Babes-Bolyai.
Marţi, 21 mai, de la ora 12:00, în sala „Mihai Eminescu” a Facultăţii de Litere a Universităţii Babes-Bolyai, este programat dialogul cu Gabriel Liiceanu, sub titlul „Am putea trăi fără să evadăm în ficţiune?”, urmat de o sesiune de autografe.
În copilărie, Mario Vargas Llosa întârzia desprinderea din ficţiune. Primele texte scrise de el sunt continuări ale poveştilor citite, care îl captivează într-atât, încât ar vrea să nu se mai termine niciodată. Apoi, scriitorul matur, care trăieşte disciplinat literatură, vede evadarea în ficţiune ca pe o salvare, în unele condiţii unică:
Am fi mai răi decât suntem fără cărţile bune pe care le citim, am fi mai conformişti, mai puţin neliniştiţi şi răzvrătiţi, iar spiritul critic, motor al progresului, nici măcar n-ar exista. Scrisul, ca şi cititul, e o formă de protest împotriva neajunsurilor vieţii. Căutând în ficţiune ceea ce ne lipseşte, afirmăm – fără a fi nevoie s-o spunem, şi nici măcar s-o ştim – că viaţa, aşa cum e ea, n-are cum să ne astâmpere setea de absolut, esenţa condiţiei umane, şi că ar trebui să fie mai bună.
Pe 19 mai, la Cluj-Napoca, vor fi 928 de privilegiaţi care vor vedea premiera piesei „O mie şi una de nopţi”, împărţind sala cu celebrul ei creator. Pentru a continua experienţa, Editura Humanitas a pregătit un volum inedit în „Seria de autor Mario Vargas Llosa„. Cartea va fi lansata la Bookfest, Salonul Internaţional de Carte, care se desfăşoară între 29 mai şi 2 iunie 2013 în Complexul Romexpo, Bucureşti.
Piesa de teatru este introdusă în volum de discursul lui Mario Vargas Llosa de la decernarea Premiului Nobel pentru Literatură, în capitolul numit „Elogiu lecturii şi ficţiunii”, şi de eseul „Depănând poveşti”, o motivaţie a alegerii istoriei unei femei care îşi datorează viaţa darului ei de povestitor din noianul narativ al omenirii.
Spectatorul Mario Vargas Llosa este fermecat:
…dragostea mea pentru teatru n-a murit niciodată; la umbra romanelor, ea a dormitat mereu, tentant şi nostalgic, mai ales când vedeam câte o piesă care mă încânta.
La fel ca în copilărie, povestaşul continuă ficţiunea devenind autor, pentru ca, în prima punere în scenă a piesei lui despre Seherezada, „O mie şi una de nopţi”, să fie şi actor.
Mario Vargas Llosa spunea:
În istoria literaturii nu există o parabolă mai simplă şi mai luminoasă decât aceea a Seherezadei şi a lui Sahriar spre a explica rolul poveştii în viaţa oamenilor.