11 octombrie 2010

Mario Vargas Llosa a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură 2010

Mario Vargas LlosaPremiul Nobel pentru Literatură 2010 i-a revenit scriitorului peruan Mario Vargas Llosa pentru „cartografierea structurilor puterii şi pentru francheţea imaginilor prin care a descris rezistenţa, revolta şi înfrângerea individuală”, dar şi pentru „modul fantastic în care a dezvoltat arta de a povesti”, după cum şi-a motivat decizia juriul de la Academia Suedeză.

Mario Vargas Llosa s-a declarat foarte surprins şi entuziasmat de primirea premiului. „Nici nu credeam că mă aflu printre candidaţi”, a spus scriitorul în primul său interviu după aflarea veştii. Este primul laureat sud-american al prestigiosului premiu în ultimele două decenii, urmându-i pe Octavio Paz din Mexic în 1990 şi Gabriel Garcia Marquez din Columbia în 1982.

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa (Peru) şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni. Între 1950 şi 1952 urmează cursurile unei şcoli militare din Lima – experienţă descrisă în primul roman, „Oraşul şi câinii” (1963). Lucrează apoi în Franţa ca profesor de spaniolă şi ziarist. Călătoreşte, predă la universităţi din America şi Europa, devine scriitor celebru prin forţa epică, luciditatea şi ironia sa. „Poate că orice grozăvie din istorie este mai întâi o utopie pusă pe hârtie. Sunt dovada vie că a scrie e un mod de a trăi. Eu trăiesc scriind.“

Cărţile sale au fost traduse în 33 de limbi.

Editura Humanitas a început să publice volumele scriitorului peruan în 1992, iar din 2005 i-a dedicat o serie de autor. Cele mai bine vândute titluri au tiraje impresionante:

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook