22 februarie 2011

Maraton Ruxandra şi Tudor – În derivă

HBO România difuzează duminică, 27 februarie 2011, maratonul „În derivă” dedicat cuplului Ruxandra şi Tudor. Acesta este alcătuit din episoadele care urmăresc cazul celor doi soţi, pacienţii doctorului Poenaru.Cei doi vin la terapie pentru a hotărî dacă să păstreze sau nu o sarcină. Însă dezbaterea lor în legătură cu avortul e doar introducerea într-o relaţie extrem de volatilă şi de nocivă.

Căsnicia lor “cu năbădăi” se alimentează, deseori, dintr-un conflict permanent. Deşi mai simt încă pasiune unul pentru celălalt, terapia pare a le exacerba diferenţele şi a-i face să conştientizeze nivelul înalt de toxicitate cu care şi-au contaminat existenţele. Cei doi sunt împreună de 8 ani şi au un copil, pe Ştefan, de 7 ani.

Actriţa Andreea Bibiri o interpretează pe Ruxandra, iar actorul Bogdan Dumitrache (Boogie) joacă rolul lui Tudor. Cei doi actori au acordat un interviu despre participarea la serial:

HBO: Care au fost etapele selecţiei în castingul serialului „În derivă”?

Andreea Bibiri: Eu nu am dat castig. Am avut nişte întâlniri plăcute cu regizori, actori şi producători. E drept că unele erau filmate.

Bogdan Dumitrache: Au fost 3 etape de casting din câte îmi aduc aminte, pe durata cărora m-am simţit cam aşa: încrezător, mirat+neîncrezător şi apoi ales şi fericit. Încrezător simţind că mă potrivesc în viziunea regizori/producători în faza de probe; apoi la sfârşitul acestora am auzit un „zvon” conform căruia aş fi fost ales, dar pe un alt rol (cel al soldatului) pentru care eu nu dădusem probe şi m-am mirat. În final „zvonul” s-a confirmat în parte: am fost ales, dar personajul pe care urma sa-l joc era „Tudor”, cel pe care dădusem probe şi cu care simţeam că mă potrivesc şi m-am bucurat.

HBO: Ce reprezintă HBO pentru tine?

Andreea Bibiri: Un canal de televiziune, cu filme şi seriale bune, fără publicitate.

Bogdan Dumitrache: O oportunitate. Am urmărit mai multe producţii/seriale HBO şi am remarcat o apropiere de cinema în sens calitativ, chiar dacă timpul de realizare este mult mai scurt. Am sperat să găsesc acelaşi lucru şi aici şi aşa a fost.

HBO: Descrie-mi, te rog, o zi de platou.

Andreea Bibiri: Maşina mă ia de acasă pe la ora 7. La 7:30 ajung la studio. Imediat intru la machiaj. Mănânc un sandviş şi beau o cafea în timp ce se lucrează la faţa şi la părul meu. Îmi pun costumul. La 8:30 merg la repetiţia unde citim şi modificăm textul. La 9 începe filmarea. La 13:30 – pauza de masă în care încerc să mănânc rapid ca să mă pot odihni puţin. La 14:30 începem din nou să filmăm până la ora 19. Uneori terminăm mai devreme şi atunci toată lumea e fericită şi mulţumită.

Bogdan Dumitrache: Muncă multă, cu folos.

HBO: Ce ai simţit când s-au încheiat filmările?

Andreea Bibiri: Că nu mai pot schimba nimic şi că de acum nimic nu mai depinde de mine.

Bogdan Dumitrache: Sunt emoţii amestecate. Dacă ar fi mâncare, ar fi dulce-amărui. Bucurie, întrucât terminarea filmărilor înseamă apropierea difuzării şi a realizării produsului finit (filmul), că oboseala are şi ea un cuvânt de spus. Tristeţe, căci te desparţi de o echipă cu care ai petrecut 12 ore/zi şi de care ajungi să te apropii şi să te ataşezi şi că s-a terminat ceva ce-mi place cel mai tare să fac. Să filmez.

HBO: Cât de mult te-ai regăsit în personaj? De ce?

Andreea Bibiri: Nu m-am prea regăsit, pentru că nu m-am prea căutat, ca dovadă că uneori mi se pare că am „jucat” cam mult. Eu am încercat să construiesc un personaj cât mai diferit de mine. Prefer să nu mă joc pe mine şi să nu fac ceva ce deja am făcut. Cred că ce vroiau ceilalţi nu prea a corespuns cu ce era în capul meu. Eram şi eu tare curioasă să văd ce a ieşit.

Bogdan Dumitrache: Greu de spus. Viaţa mea, alegerile pe care le fac şi situaţiile în care ajung voluntar sau involuntar, nu corespund întrutotul cu parcursul unui personaj scris şi gândit de altcineva. Comparând traseul lui cu al meu, adopt părţile comune şi încerc să înţeleg şi să justific diferenţele. În orice cuplu există momente divergente/tensionate şi ele au constituit punctul de plecare în construcţie.

HBO: Crezi în psihoterapie? De ce?

Andreea Bibiri: Ca în orice alt domeniu, în psihoterapie există multă impostură. De aceea trebuie să caşti bine ochii, să pricepi şi să judeci cu capul tău dacă ceva e cu adevărat bun pentru tine sau nu. Tendinţa generală faţă de psihoterapie e de respingere. E natural să-ţi fie teamă de ceva nou şi necunoscut. Lipsa de discernământ, uşurinţa cu care oamenii rumegă produsele artistice de duzina şi demagogia religioasă, mă împiedică să recomand necondiţionat această formă de educare. Eu cred că la noi psihoterapia ar trebui să fie în primul rând o formă de corectare a educaţiei precare pe care o avem.

Bogdan Dumitrache: Cred că oamenii care fac terapie sunt derutaţi/confuzi, nu bolnavi şi se folosesc de aceasta ca să se poată înţelege mai bine. Atâta timp cât terapeutul nu te învaţă ce să crezi ci te ajută să-ţi descoperi propriile tale păreri, cred că este constructivă.

HBO: Cum ţi s-au părut filmările? Cât au durat filmările pentru personajul tău? Care era programul tău? Mai apucai să faci şi altceva în timpul filmărilor?

Andreea Bibiri: Pentru mine, atât repetiţiile, cât şi fimările au fost extrem de relaxate. Filmam patru zile pe lună, iar pentru fiecare două zile de filmare aveam 2 ore de repetiţie. Mai relaxat de atât nu cred că se poate. Am avut timp să repet la teatru, să joc spectacole, să plec în turnee şi să-mi văd liniştită de viaţă.

Bogdan Dumitrache: Filmările s-au întins pe 5 luni, în care cel mai dificil a fost pentru cei care au fost prezenţi zi de zi: domnul Marcel Iureş şi echipa. Programul meu, 2 zile de filmare la fiecare 2 săptămâni, mi-a permis să mai fac şi alte lucruri şi să repet suficient între episoade.

HBO: Ce proiecte ai în vedere acum? Lucrezi la ceva? (legat de film şi nu numai)

Andreea Bibiri: Am multe proiecte la care lucrez, în acest moment cel care mă pasionează cel mai mult este un atelier de teatru pe care l-am iniţiat anul trecut.

Bogdan Dumitrache: În urma proiectului HBO, am continuat colaborarea cu regizorul Adrian Sitaru cu care am încheiat filmările la lungmetrajul său „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”. Am început filmările cu Cătălin Mitulesc la „Loverboy”, unde joc un poliţist pe numele său Dumitrache. În plus, mai conduc o agenţie de casting, ExitFilms2002, unde invit colegii actori să ne întâlnim şi am şi un mic bar la parterul aceleiaşi case cu agenţia. Mi-ar plăcea ca anul viitor să fac o piesă de teatru la care lucrez deja şi un film, dar aici aştept oferte.

HBO: Cum îţi petreci timpul liber?

Andreea Bibiri: Timpul meu liber nu există sau nu-l percep eu ca fiind liber.

Bogdan Dumitrache: Cu soţia şi cu fetiţa noastră, Mara.

HBO: Transmite-le ceva celor care te-au vazut la HBO „În Derivă” :)

Andreea Bibiri: E ficţiune, aşa că „do not do this at home”.

Bogdan Dumitrache: Ne vedem în fiecare joi la HBO.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook