27 februarie 2008

Maitreyi – piesa de teatru

Romanul „Maitreyi„, povestea de dragoste desprinsă din experienţa în India a lui Mircea Eliade, este unul de mare succes. Istoria relatată are o componentă autobiografică şi narează iubirea dintre europeanul Allan şi indiana Maitreyi, dezvăluind expresii inedite ale erosului. De asemenea, ea reuneşte două culturi şi două civilizaţii între care distanţa pare uriaşă. Romanul a avut parte de o montare cinematografică, la Bollywood, în urmă cu câţiva ani, dar de nicio montare scenică – până la spectacolul realizat la Oradea.

Pe 14 februarie 2008, de Ziua Îndrăgostiţilor, pe scena Teatrului de Stat Oradea a avut loc premiera spectacolului „Maitreyi”, o dramatizare de Chris Simion şi Victoria Balint, după romanul lui Mircea Eliade. Spectacolul regizat de Chris Simion este o premieră absolută, care trezeşte un mare interes.

Spectacolul se bazează pe o atmosferă autentică, inedită, de la decor, costume, muzică, replici în bengali, până la ritualurile de nuntă şi înmormântare. Punerea în scenă are toate premisele pentru a deveni una de referinţă.

Chris Simion a stat 2 luni în India, a călătorit în 8 oraşe, inclusiv în zona Bengal, Calcutta, unde se desfăşoară acţiunea din roman, a fost în casa lui Maitreyi, unde a locuit Eliade, şi a întâlnit un bătrân care şi-a amintit că în copilaria sa a cunoscut un alb, îmbrăcat într-un costum de in, care se recomanda Mircea şi care era însoţit mai întotdeauna de o pipă şi de câteva cărţi.

Dorind să realizeze un spectacol riguros, documentat, original, Chris Simion şi-a ales şi colaboratorii pe măsură. Coregrafa Carmen Cotovanu Pesantez este pasionată de India, a locuit acolo timp de 2 ani şi a studiat katak-ul (dans tradiţional indian) cu un maestru. Spectacolul beneficiază de o adaptare muzicală realizată de Richard Balint. Scenografia, plină de elemente decorative simbolice, precum statuete ale zeilor indieni, perdele din voal, perne şi aşternuturi care delimitează încăperile, petale de trandafiri, flăcări, artificii, candele, este semnată de Oana Cernea.

Maitrey

Distribuţia este formată din actorii trupei orădene: Mihaela Gherdan (Maitreyi), Richard Balint (Allan), Petre Ghimbăşan (Narendra Sen), Elvira Platon Rambu (Srimati Devi Sen), Şerban Borda (Mantu), Lucia Rogoz (Lilu), Sorin Ionescu (Harold), Ciprian Ciuciu (Lucien), Adela Lazăr (servitoarea), Alexandru Rois (un indian). Pe lângă aceştia, mai apare mica protagonistă Renata Rambu, în vârstă de 6 ani, în rolul Chabu (sora lui Maitreyi).

„Maitreyi nu este doar o poveste de dragoste. Este, în primul rând, demonstraţia dură a diferenţelor dintre două civilizaţii, sciziunea dintre două culturi care nu au cum să se întâlnească şi să permită împlinirea unei iubiri. Indiferent de cât de mult doare şi cât de absurdă este această realitate, nu avem dreptul să o judecăm. Dincolo de aparenţă, este întotdeauna ceva profund, autentic, care ne depăşeşte raţiunea. Nu încercaţi să înţelegeţi această poveste. Vă propun doar să vă deschideţi sufletul şi să o simţiţi”, a declarat Chris Simion.

La Oradea, spectacolul va putea fi vizionat în datele de 5 şi 6 martie 2008. „Maitreyi” se va juca şi în Bucureşti la sfârşitul lunii martie 2008.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

One thought on "Maitreyi – piesa de teatru"

  1. Mihaela Plesoiu spune:

    As dori sa stiu daca piesa Maitry, se va juca si pe scenele teatrului din Bucuresti . Mi-ar face placere sa o Vad !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook