13 noiembrie 2013

Live Poesie. ROformularea puterii. Revoluții și evoluții

Institutul Cultural Român din Berlin prezintă pe 15 noiembrie 2013, pentru a treia oară, 12 tineri autori din România, în cadrul unei lungi nopți de poezie romanească la Literaturwerkstatt Berlin.

Evenimentul debutează la ora 21:00 și prezintă trei aspecte ale poeziei contemporane: noua nostalgie, reconfigurarea traumei și evoluţii ale coerenţei. Între cele trei părți literare vor avea loc interludii muzicale electro-dub cu Bandesnaci și un poem de prezentare live a lui Răzvan Ţupa susținut de grafica video a Alinei Daniela Nicu. Iulia Militaru şi Anca Bucur vor completa programul cu proiecţii video şi performance live.

După 2010 au început să se remarce în poezia românească poeţi care nu se mai supun clişeului „conflictul dintre generaţii”. Formaţi într-un context din care au folosit orice posibilitate de afirmare şi perfecţionare a artei lor poetice, aceşti autori sunt reprezentativi pentru reformularea principiilor de stabilire a liniilor de forţă în poezia românească de azi. Poeţii actuali se afirmă ca personalităţi independente care încearcă să îşi pună în valoare reciproc contribuţiile la definirea unui spaţiu poetic fertil.

Alături de o parte dintre cei mai importanţi poeţi debutaţi în ultimii doi ani, evenimentul de poezie românească „ROformularea puterii” îi aduce la Berlin pe Răzvan Ţupa şi Claudiu Komartin, doi dintre cei care au încurajat acest fenomen organizând lecturi publice, ateliere şi întâlniri literare care acoperă perioada 2005-2013.

Program:

– Noua nostalgie

  • Alex Văsieş – „Lovitura de cap” (editura Casa de pariuri literare)
  • Vlad Tăuşance – „Legende urbane” (editura Herg Benet)

– Reconfigurarea traumei

  • Silvia T. – „L’enfant terrible” (editura Tracus Arte)

– Evoluţii ale coerenţei

  • Radu Niţescu – „Gringo” (editura Casa de pariuri literare) nominalizat la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima
  • Anatol Grosu – „Epistola din Filipeni” (Casa de editură Max Blecher, 2012) câştigător al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima.
  • Andrei Doşa – „Când va veni ceea ce este desăvârşit” (editura Tracus Arte, 2011) câştigător al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima.
  • Claudiu Komartin – premiul pentru poezie al Academiei Române pentru anul 2005.

Poeziile sunt prezentate în limbile română și germană.

ICR Berlin editează cu ocazia evenimentului o broșură cu o selecție de poezii traduse în limba germană de către traducătoarea Eva Wemme, care a acompaniat și celelalte ediții de proză și poezie de la Literaturwerkstatt. Broșura cuprinde pe lângă poezii și o scurtă prezentare a autorilor prezenți la Berlin și va sta gratuit la dispoziția publicului.

Literaturwerkstatt Berlin este un loc de întâlnire între autorii din întreaga lume şi publicul german. Instituţia are ca scop promovarea literaturii în spaţiul german.  Totodată Literaturwerkstatt Berlin testează şi prezintă literatura în relaţii intermediale. Punctele forte ale acestei instituţii sunt efortul depus pentru descoperirea şi susţinerea scriitorilor tineri dar şi de promovare a genului liric.

Literaturwerkstatt este instituţia cea mai importantă de literatură din Berlin, care se adresează în principal unui public tânăr. Literaturwerkstatt este situat în complexul Kulturbrauerei, unul dintre cele mai dinamice spaţii culturale din Berlin.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook