10 martie 2015

Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor şi ilustraţia de carte în romanul „Julie ou la Nouvelle Héloïse”

Muzeul Naţional de Artă al României îi invită pe cei interesaţi să participe sâmbătă, 14 martie 2015, de la ora 12:00, la conferinţa Limbajul gesturilor în Epoca Luminilor şi ilustraţia de carte în romanul „Julie ou la Nouvelle Héloïse”, susţinută de Nicoleta Bădilă în expoziţia „Modele de comportament în secolul al XVIII-lea”.

Modele de comportament

Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro. Se plăteşte biletul de acces în expoziţie.

Încă din cele mai vechi timpuri, gestul a fost încărcat cu semnificaţie, fie sub aspectul unui mesaj social, fie ca evidenţiere a trăirilor interioare. Imaginile artistice au profitat din plin de această încărcătură simbolică pentru a transmite mesaje privitorilor prin gesturile personajelor reprezentate.

Conferinţa are ca punct de plecare definiţia din „L’Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers”, conform căreia gestul este o mişcare exterioară a corpului şi a feţei, una dintre modalităţile primare de exprimare a individului. Se va analiza, în contextul secolului al XVIII-lea, relaţia dintre gesturile spontane ca manifestare a pasiunilor umane şi gesturile convenţionale ca expresie a controlului raţional al emoţiilor.

Ilustraţia romanului „Julie ou la Nouvelle Héloïse” de Jean-Jacques Rousseau surprinde elemente care marchează interesul secolului al XVIII-lea pentru gestică, într-o perioadă în care artiştii i-au subliniat importanţa. Limbajul non-verbal al gravurilor expuse în expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea oferă o perspectivă dublă a controlului emoţiilor şi limitării dorinţelor în spaţiul public şi privat, de la ipostazele pasionate ale personajelor la afişarea unui comportament controlat de raţiune.

Expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea cuprinde o sută cinzeci şi şapte de lucrări din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, expuse pentru prima dată şi valorificate dintr-o perspectivă interdisciplinară, definitorie pentru perioada Iluminismului. Majoritatea gravuri, lucrările sunt relevante pentru normele de conduită în spaţiul public şi domestic al secolului al XVIII-lea şi, într-o anumită măsură, pentru contextul educaţional actual. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 19 aprilie 2015.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook