24 noiembrie 2010

La Marioneta

Presupusa iminentă moarte a lui Gabriel Garcia Marquez a adus cu sine una dintre cele mai ciudate farse care a avut loc vreodată. În mai 2000, marele scriitor era supus la tratament pentru un cancer limfatic care îi fusese descoperit de puțină vreme. Iar în timpul acela când toată lumea aștepta cu sufletul la gură vești despre starea de sănătate a scriitorului, apare în cotidianul La Republica din Peru vestea cum că scriitorul și-ar lua rămas bun de la toată lumea printr-un poem intitulat “La Marioneta”. Vestea s-a răspândit apoi și în Mexic, iar cotidianele de-acolo publică și ele poemul. Deși era destul de siropos și plin de tot felul de clișee ce nu erau specifice unui mare autor, acest lucru n-a contat și oamenii au fost adânc impresionați de aceste ultime cuvinte de rămas bun ale autorului, printre care și unul dintre prietenii autorului, regizorul indian Mrinal Sen, care a declarat unui ziar din India că poemul îi stârnise puternici amintiri cu privire la cei 20 de ani de prietenie dintre cei doi.

Până la urmă s-a dovedit că starea autorului nu se înrăutățise, şi nici măcar nu fusese el cel care scrisese poemul. De fapt, poemul este opera unui ventriloc mexican, Johnny Welch, iar poezia fusese scrisă pentru marioneta lui. Nu se știe cum numele lui a fost schimbat cu cel al laureatului Nobel, însă Welch a declarat că cu toate acestea avea un “sentiment de dezamăgire, ca unul care scrie ceva și nu primește niciun merit pentru acest lucru”. Cu toate că nu a comentat în mod public despre poem, în aceași săptămână când fusese publicat poemul a apărut și o operă ce sigur poate fi atribuită lui Marquez, un eseu despre exilatul cubanez Elian Gonzales.

Articol de Răzvan Sebeş (masterand MTTLC)

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook