4 februarie 2008

Jocul Regilor

Ce ar trebui să facă o femeie când e asaltată de doi nebuni? Primul, îi salvează trupul, cel de-a doilea îi deschide sufletul. Primul e generos, bogat, mărinimos, cel de-al doilea e spiritual şi plin de farmec. Primul e isteric, în schimb cel de-al doilea e coleric. Primul ameninţă că se va sinucide, cel de-al doilea că se va lăsa ucis de nazişti. Ce poate face o femeie care ţine în egală măsura la amândoi?

Aceasta este dilema la care invită spre meditaţie piesa „Jocul Regilor”, ce va avea premiera miercuri, 6 februarie 2008, ora 19:00, la Teatrul Evreiesc de Stat. Textul, montat în premieră pe ţară, este scris de Pavel Kohout şi regizat de Felix Alexa. Scenografia aparţine Dianei Ruxandra Ion, iar personajele principale sunt interpretate de Maia Morgenstern, Mircea Rusu şi Andrei Finti.

Jocul Regilor

Pavel Kohout este un autor ceh cu o biografie literară şi politică remarcabilă, un dramaturg de succes, cunoscut pe plan internaţional. Kohout a fost în 1968 unul din purtătorii de cuvânt ai „Primăverii de la Praga”, iar câţiva ani mai târziu a redactat împreună cu Vaclav Havel istoricul document de întemeiere a iniţiativei cetăţeneşti „Charta 77”. În 1979, după ce i se decernează Premiul Austriac de Stat pentru Literatură Europeană şi după ce devine consilier literar al faimosului Burgtheater din Viena, autorităţile cehoslovace îl ostracizează, refuzându-i reîntoarcerea în ţară. Din 1980 este cetăţean austriac.

Felix Alexa, regizorul piesei, a declarat: „Piesa lui Kohout este scrisă cu ironie, subtilitate şi umor negru. Există o anumită nebunie tragi-comică în reacţiile tuturor personajelor din acest spectacol. Dramele reale se amestecă cu ridicolul situaţiilor, minciunile cu adevărul, şi numai astfel „jocul vieţii” devine complet.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook