25 aprilie 2011

În glumă şi în serios cu Efim Tarlapan

În incinta Biblotecii municipale „B.P. Hasdeu” din Chişinău a avut loc o manifestare culturală a umoriştilor basarabeni, la care au fost lansate volumele „Râsul pentru export”, cu o prefaţă de George Corbu şi un „avertisment” de Ştefan Cazimir, „Râsul lumii, la români” (Antologie de epigramă universală) şi monografia „Daniel Ciugureanu, un prim-ministru al neamului nostru şi al neamurilor mele”, editura „Labirint”, toate trei semnate de scriitorul Efim Tarlapan.



În sala arhiplină s-au adunat scriitori, actori, elevi ai liceului „Vasile Vasilache”, rude şi prieteni, mai pe scurt – cei îndrăgostiţi de umor.

În deschidere, criticul literar Vitalie Răilean a prezentat publicului volumele recent apărute, oferind rând pe rând cuvântul acad. Mihai Cimpoi, criticilor literari Ion Ciocanu şi Lidia Grosu, doctorului în istorie, prof. univ. Ion Buga, prozatoarei Zinaida Cenuşă, actorului şi umoristului Gheorghe Urschi, primei stele a estradei basarabene, epigramiştilor Ion Diviza şi Gheorghe Bâlici, fabulistului Valentin Portas, Ion Popa, vărului scriitorului, Lidiei Culicovschi, directoarei Biblotecii municipale „B.P. Hasdeu” ş.a.

Prezint cititorului spicuiri din luările de cuvânt ale vorbitorilor:

Mihai Cimpoi:
– Umoristul Efim Tarlapan ne bucură cu zecile de volume şi antologii de epigrame, aforisme, parodii, editate până acum şi este un împlinit, deoarece vine în literatura română şi universală cu cărţi unice. Este un autor clasic, mai precis, clasicizat, care ne face de râs, adică ne face de râsul lumii în sensul bun al cuvântului. Felicitări!

Ion Ciocanu:
– Scriitorul Tarlapan a adus atâtea antologii în literatura română, cât n-a adus nimeni altul. Îi doresc şi în continuare să scrie atât de mult, atât de bine, dar dacă s-ar putea şi mai bine, cu atât mai bine!

Lidia Grosu:
– Apreciez creaţia lui Efim Tarlapan, în care critică vehement metehnele şi viciile omeneşti şi cele ale demnitarilor ce nu-şi respectă obligaţiunile faţă de popor. Creaţia dumnealui este optimistă şi-i cu parfum diplomatic.

Gheorghe Urschi:
– Mă bucură orice apariţie editorială a lui E. Tarlapan care ne face să râdem şi să fim mai sănătoşi. Deoarece râsul este cel mai eficace medicament pentru toate bolile omeneşti. Succes!

Ion Diviza:
Efim Tarlapan a editat peste 15 antologii de epigrame, aforisme şi parodii şi este unul din cei mai mari antologatori de satiră şi umor, dacă nu chiar primul; el e satiricul ce nu scrie de dragul scrisului, ci loveşte drept în ţintă. I-am adresat mai demult o epigramă, căreia aş dori să-i dau citire acum: Când optzecistul moldovean / Îl arde cu blesteme, / Epigramistul Tarlapan / E verde-n orice vreme!

Gheorghe Bâlici:
– Nu am duelat cu Efim Tarlapan, dar i-am făcut o replică epigramatică la catrenul: Din ţigancă iese-o insă / Mică dar cu mâna-ntinsă / Către domn’ ginecolog: / Dă-mi şi mie-un ban, te rog! Iată catrenul meu: Mică, dar pe când cerea, / Şmecheră precum i-i felul, / Cu cealaltă mână ea / Moaşei îi şparli inelul.

Valentin Portas:
– Pe timpul studenţiei, când Efim Tarlapan publica câte o epigramă sau vreo parodie, unii se uitau chiorâş la el. Dar cu timpul dumnealui şi-a făcut o carieră de carte umoristică, care contribuie la însănătoşirea societăţii, deoarece fără de satiră şi umor societatea este serios bolnavă. Iar satira şi umorul este organul sau sistemul cel imunologic de care societatea are nevoie.

Ion Buga:
– Cartea lui Efim Tarlapan „Daniel Ciugureanu, un prim-ministru al neamului nostru şi al neamurilor mele”, este un început de monografie despre un martir care a asigurat actul Unirii din anul 1918. Basarabeanul Daniel Ciugureanu a fost prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti şi ministru în patru guverne ale României Mari, care a murit în 1950 din motive necunoscute, pe la Turda, în drum spre închisoare. Scriitorul E. Tarlapan, care este şi rudă cu acest om politic, ni-l redescoperă, ca să nu fie uitat şi ca să ştie despre el şi generaţiile care vin după noi.

Lidia Culicovschi:
– Scriitorul Tarlapan adună atâta lume în sală, cum nimeni altul. Om cu spirit, critică subtil viciile. Azi, de Ziua Bibliotecarilor, ne-a descreţit şi nouă frunţile cu umorul său rafinat. Felicitări!

La manifestare, parodistul Nicolae Hodină a recitat cu măiestrie „Scrisoarea Marinei către Anton”, imitându-l de minune pe umoristul Gheorghe Urschi. Valentin Portas i-a dăruit sărbătoritului un set de fotografii de pe timpul studenţiei, iar Igor Grosu i-a donat CD-ul său cu „Melodia de demult”, pe care recent l-a lansat.

În încheiere, Efim Tarlapan a recitat în premieră câteva epigrame, a mulţumit gazdei şi audienţei pentru participare, oferind cititorilor săi autografe.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook