12 iunie 2017

Iată-mă

Librăria Humanitas de la Cişmigiu îi invită pe iubitorii de carte miercuri, 14 iunie 2017, ora 19:00, la lansarea romanului „Iată-mă” de Jonathan Safran Foer. La eveniment vorbesc Ioana Baldea Constantinescu, scriitoare, Cosmin Ciotlos, critic literar, şi Andra Matzal, jurnalist cultural şi unul din cei doi traducători ai romanului (alături de Cosmin Postolache). Actorul Adrian Ciobanu citeşte un fragment din roman. Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction, este moderatorul întâlnirii.Accesul la eveniment este gratuit si se face pe baza unei rezervari prelabile prin Eventbook.

Romanul a apărut după o pauză de unsprezece ani de la publicarea bestsellerurilor „Totul este iluminat” şi „Extrem de tare şi incredibil de aproape”, care l-au consacrat pe Jonathan Safran Foer drept unul dintre cei mai importanţi scriitori din generaţia sa. „Iată-mă” s-a bucurat, de asemenea, de apreciere internaţională atât din partea publicului, cât şi din partea criticii, devenind în scurt timp de la apariţie bestseller New York Times, fiind declarată cea mai bună carte a anului 2016 de Times Literary Suplement şi situându-se în topul cărţilor apărute anul trecut în unele dintre cele mai prestigioase publicaţii literare.

Iată-mă” e radiografia dureros de sinceră şi cât se poate de amuzantă a unei despărţiri. E epopeea unei familii evreieşti din Washingtonul zilelor noastre, cu toată istoria pe care o duce-n spate şi prezentul care îi scapă printre degete. E cronica lumii în care bâjbâim într-un echilibru fragil. E cartea în care te uiţi că într-o oglindă, cu teamă şi fascinaţie.

Cu mult umor, dar şi cu adâncă melancolie, Jonathan Safran Foer construieşte o poveste multistratificată. Focalizează lentilele camerei sale imaginare asupra unei familii evreieşti din Washingtonul actual în interval de patru săptămâni şi demolează, nivel după nivel, construcţia existenţei ei intime şi sociale, până ajunge la sâmburele care-i alimentează viaţa şi care se dovedeşte a fi mai fragil şi mai vulnerabil decât şi-ar fi imaginat. Julia, o arhitectă „care n-a construit niciodată nimic”, după propria caracterizare, şi Jacob, soţul ei, scenarist de succes al postului HBO, dar neîmplinit profesional, trăiesc împreună cu fiii lor, Sam, Max şi Benjy – trei copii cu personalităţi complexe şi sofisticate –, în confortul metropolei americane, ducând o viaţă tihnită, îmbogăţită de mici ritualuri laice, care-i definesc ca familie. Când, cu puţin timp înainte de ceremonia de bar mitzvah a lui Sam, Julia descoperă în telefonul soţului ei mai multe mesaje cu un conţinut sexual explicit, totul sare în aer, scoţând la iveală o adevărată spirală a crizelor identitare. Cu aceeaşi inventivitate plină de energie, ireverenţă hilară şi impetuozitate emoţională din „Totul e iluminat” şi „Extrem de tare şi incredibil de aproape”, romanul „Iată-mă” e cea mai lucrată, mai dură, dar şi cea mai amuzantă carte a lui Jonathan Safran Foer.

Jonathan Safran Foer s-a născut în 1977, la Washington, D.C. Studiază literatură şi filozofia la Princeton University, unde ia mai multe premii de creative writing şi este remarcat de scriitoarea Joyce Carol Oates, iar în 2000 i se acordă premiul Zoetrope. Publică povestiri în reviste prestigioase ca Paris Review, Conjunctions, The New York Times şi The New Yorker. Este editorul antologiei de succes „A Convergence of Birds: Original Fiction and Poetry Inspired by the Works of Joseph Cornell”, un bestseller pe lista Boston Globe. În 1999 pleacă în Ucraina pentru a face cercetări asupra biografiei bunicului său, călătorie care îi inspiră romanul de debut, „Totul este iluminat” („Everything Is Illuminated”, 2002), care a fost recompensat cu două premii prestigioase, Guardian First Book Prize şi National Jewish Book Award, şi ecranizat în 2005, în regia lui Liev Schreiber, cu Elijah Wood în rolul principal. Al doilea roman al său, „Extrem de tare şi incredibil de aproape” („Extremely Loud and Incredibly Close”, 2005), se bucură de acelaşi succes, fiind ecranizat în 2011, în regia lui Stephen Daldry, cu Thomas Horn, Tom Hanks, Sandra Bullock şi Max von Sydow. Filmul a fost nominalizat la două premii Oscar şi a primit Premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs. În 2009 Jonathan Safran Foer publică o nouă carte, de non-fiction, „Eating Animals”, despre semnificaţiile culturale ale mâncării şi noul curent vegan. În 2010 îi apare „Tree of Codes”, carte şi obiect de artă totodată, realizată prin tăierea şi reîmbinarea unor cuvinte din povestirea „Strada Crocodililor” (versiunea engleză) de Bruno Schulz. Romanul „Iată-mă” („Here I Am”) vede lumina tiparului în 2016, devenind imediat bestseller New York Times. Romanele lui Jonathan Safran Foer sunt traduse în peste 35 de limbi.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook