Iaşi, oraş al Marii Uniri
La 100 de ani de la momentele de răscolire pentru istoria noastră Romfilatelia introduce în circulație o emisiune aniversară de mărci poştale tematice sub denumirea „Iaşi, oraş al Marii Uniri”, compusă din 5 valori, 4 timbre şi o coliţă dantelată pe care sunt reproduse imagini ale unor monumente simbol ale oraşului, martore la guvernarea ţării din perioada 1916 – 1918 şi în pregătirea Marii Uniri din 1918. Această emisiune este disponibilă începând de miercuri, 26 aprilie 2017, în magazinele Romfilatelia.
La sfârşitul anului 1916, Iaşul a devenit, pentru o perioadă de doi ani, capitala Regatului României. Consiliul de Miniştri şi Parlamentul de la acea vreme au adoptat aici decizii importante prin care s-au pus bazele consolidării statului naţional unitar român şi au fost votate legi reformatoare pentru dezvoltarea ţării noastre, precum legea electorală care a introdus votul universal şi legea agrară.
Astăzi, la un secol de când Iaşul s-a înscris ca reper istoric al României, putem spune că vechea capitală a Moldovei a fost leagănul Unirilor și locul de început al procesului prin care s-a desăvârşit România Întregită. Orașul și oamenii săi, prin tenacitate, credință și sacrificii, au reclădit speranța revenirii la normal și realizării unui vechi ideal: România Mare, care să aducă în graniţe comune Bucovina de Nord, Basarabia şi Ardealul.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei este ilustrată Casa Ghica – Comăneşti. În 1916, casa era sediul unei mari bănci, Creditul Financiar Urban. Una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului, a servit ca reşedinţă a Regelui Ferdinand I. Între anii 1859 – 1863 a fost și reședința lui Alexandru Ioan Cuza. Astăzi, în clădire funcţionează Muzeul Unirii.
Teatrul Naţional din Iaşi este ilustrat pe timbrul cu valoarea de 4,50 lei. Clădirea a asigurat spaţiul de desfăşurare a lucrărilor Adunării Deputaţilor. În aceeaşi sală, în fiecare seară, răsunau aplauzele spectatorilor pentru artiștii scenei ieșene care, chiar și în vreme de război, încercau să păstreze încrederea și optimismul, prin forța artei.
Universitatea din Iaşi este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei. Spațiul academic a fost destinat să asigure şedinţele Senatului.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei, puteam vedea Palatul Rosetti – Roznovanu. Clădirea a fost folosită în scopul păstrarii unor arhive cu acte importante precum şi ca sediu al unor misiuni străine. Ulterior, devine sediul Primăriei Iaşiului.
Timbrul din coliţa emisiunii, cu valoare nominală de 16 lei, reproduce stema Municipiului Iaşi, încadrat într-o imagine cinematografică reprezentându-i pe Regele Ferdinand I și Regina Maria, întregitorii României, alături de Pimen, Mitropolitul Moldovei.
Redate într-o cromatică sepia, imaginile ilustrate pe aceste timbre caută să reconstruiască atmosfera de epocă, de la acea vreme.
Emisiunea este completată de un set de două plicuri prima zi și ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoală de 6 timbre + 3 vigniete, bloc special de patru timbre și coliță nedantelată (în album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 245 de exemplare și echipat cu blocul serie completă a emisiunii, (ce include și timbrul coliței) și setul de două plicuri prima zi, având ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 245.