21 iunie 2016

Ia românească, tezaur naţional

Recunoscând importanța istorică și culturală a iei românești, precum și semnificația ei la nivel național, propagată adesea peste granițele țării, Romfilatelia dedică acestui simbol românesc cel mai nou proiect de timbre, intitulat sugestiv „Ia românească, tezaur național”. Acesta poate fi achiziționat începând de miercuri, 22 iunie 2016, din magazinele Romfilatelia.

imag_1

Ia românească reprezintă acea cămașă tradițională primită moștenire de la strămoșii noștri, care este purtată cu grijă din generație în generație pentru a transmite și păstra cât mai mult din simbolistica și energia ei spirituală. Ia este amestecul perfect de echilibru, frumusețe și tradiție, o piesă vestimentară care a stat nu doar la baza culturii populare românești, ci a fost adesea martoră la scrierea paginilor de istorie națională, fiind purtată cu mândrie de românce indiferent de vârstă, statut social, civil, marital, confesional și zonal.

Emisiunea de mărci poștale „Ia românească, tezaur național” ilustrează printr-o abordare grafică originală patru personalități feminine românești, care au purtat cu mândrie cămașa tradițională a românilor și au făcut-o cunoscută peste hotarele țării.

imag_2

Timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei o prezintă pe Regina Elisabeta a României care poartă o ie specifică zonei Romanați, județul Olt, cu guleraș și altiță, alcătuită din galoane în care se repetă motivul de formă „S”. Elementele decorative sunt geometrice, florale, motive antropomorfe, iar în cromatică predomină ultramarinul, cu intercalații de fir metalic auriu.

Timbrul cu valoarea nominală de 4 lei o înfățișează pe Regina Maria a României care poartă o ie din județul Dolj. Aceasta se îmbrăca în straie tradiționale alături de membrii familiei regale sau de doamnele de la curte, admirând cu adevărat tradițiile românești și costumul popular pe care le făcea cunoscute peste mări și țări. Ia purtată de regină este caracterizată prin armonia cromatică, motivele geometrice și tonurile vii de albastru, roșu și alb. Ornamentarea este dispusă în special pe mânecă, pe altiță, încreț și râuri.

Timbrul cu valoarea nominală de 4.50 lei o ilustrează pe Smaranda Brăescu, prima femeie parașutist cu brevet din România, care poartă o ie de Muscel, județul Argeș. Smaranda Brăescu a fost cunoscută în epocă pentru dragostea față de portul popular, pe care îl considera cel mai potrivit costum de gală, atât în țară, cât și în străinătate. Cămașa femeiască de Muscel este din borangic, încrețită la gât, cu șnur pe creți, iar materialul folosit la cusut este arniciul (fir de bumbac, răsucit și colorat, vopsit în culoare cărămizie, neagră, roșie, grena și mov, culori specifice zonei Muscel).

Timbrul cu valoarea nominală de 16 lei o reprezintă pe Maria Tănase, pasărea măiastră a cântecului românesc, cea care a iubit tradițiile și obiceiurile naționale, ducând ia românească peste hotare, unde a fost admirată și aplaudată. Maria Tănase poartă o ie din Pădureni, județul Hunedoara, într-o combinație de culori de alb, negru și roșu, cu tonuri discrete de mov, albastru deschis și verde. Ornamentarea iei se face în motive geometrice, care dau cusăturii un aspect bogat, reliefat.

Cele șase mărci poștale ale emisiunii sunt însoțite de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre și minicoala de 4 timbre cu manșetă ilustrată.

imag_3

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook