17 mai 2016

Higgs. Inventarea şi descoperirea „Particulei lui Dumnezeu”

Editura Humanitas organizează miercuri, 18 mai 2016, de la ora 19:30, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei, nr. 45), o întâlnire cu Jim Baggott, autorul cărţii „Higgs. Inventarea şi descoperirea ‘Particulei lui Dumnezeu'”. La dezbatere participă şi Irinel Caprini, cercetător senior la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Doru Căstăian, profesor de filosofie, şi Vlad Zografi, coordonatorul colecţiei de ştiinţă a Editurii Humanitas.

invit_18mai

Jim Baggott este unul dintre cei mai consecvenţi autori de cărţi de ştiinţă din Marea Britanie. Volumele sale recente au fost publicate la Oxford University Press cu o frecvenţă de doi ani. A reuşit să transforme câteva dintre descoperirile importante din fizică, cosmologie sau biologie în poveşti uşor de parcurs, pe alocuri palpitante şi sinuoase, investigând şi aprofundând fenomene care uneori se întindeau pe decenii întregi de cercetare în comunităţile ştiinţifice.

Volumul „Higgs. Inventarea şi descoperirea ‘Particulei lui Dumnezeu'” a apărut la două luni după anunţarea rezultatelor experimentelor de la CERN care confirmau existenţa bosonului Higgs. Cei câţiva ani în care lumea întreagă a urmărit cu febrilitate rezultatele din ce în ce mai promiţătoare ale experimentelor i-au dat lui Jim Baggott ocazia să reconstituie istoria diverselor acceleratoare de particule construite mai întâi în SUA, apoi în Europa, şi să strângă, în paralel, noutăţile care veneau de la Geneva. Urmărind deopotrivă căile care au dus la „inventarea” bosonului Higgs (deducerea teoretică a existenţei sale) şi aventura descoperirii lui experimentale, cartea lui Jim Baggott e o introducere clară şi intuitivă în problemele fundamentale ale fizicii moderne.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook