4 mai 2010

Frumoasele străine

Frumoasele străineFrumoasele străine„, un nou volum de Mircea Cărtărescu, publicat la Humanitas, se găseşte pe rafturile librăriilor.

Umorul, satiricul şi grotescul au fost dintotdeauna, în volumele sale de versuri, în „Levantul” şi în „Orbitor”, în „Enciclopedia zmeilor” şi în „De ce iubim femeile”, a doua coardă la arcul lui Mircea Cărtărescu, alături de cea onirică şi vizionară. În „Frumoasele străine” ele sunt coarda dintâi. Puţine cărţi din literatura română de azi îi pot sta alături ca naturaleţe a povestirii şi ca ubicuitate a comicului, întins pe toate registrele, de la zâmbetul discret la râsul cu lacrimi. Cele trei povestiri unite de aceeaşi voce narativă, destinsă şi firească, sunt filme cu camera în mână, fără nicio emfază, mizând pe sinceritate şi simplitate.

Mircea Cărtărescu declară: „Sper că nu am sărit calul, iar dac-am făcut-o, îmi cer iertare. Căci am făcut-o nu din cruzime sau răzbunare, ci din dorinţa mea de a râde şi de a auzi oameni râzând, curat şi destins, împrejurul meu. Râdem tot mai puţin, dispreţuim tot mai mult râsul, şi-n viaţa, şi-n artă, deşi până la urmă ne putem defini ca animale care ştiu să râdă…”

De curând, „Orbitor. Corpul”, „Orbitor. Aripa stângă” şi „Travesti” au fost traduse în limbile norvegiană, olandeză şi germană, îmbogăţind astfel palmaresul unuia dintre cei mai traduşi autori români, cu volume apărute deja în 14 limbi. Romanul „Orbitor. Corpul” a fost publicat în martie la editura norvegiană Bokvennen din Oslo, în traducerea lui Steiner Lone. Cartea s-a bucurat de aceeaşi primire excelentă din partea presei ca şi primul volum. Cotidianul Fredriksstad Blad Forsiden nota în recenzia celui de-al doilea volum: „Îl văd în câţiva ani pe Mircea Cărtărescu laureat al premiului Nobel pentru literatură. Prin ambiţioasa trilogie Orbitor el se situează în mod absolut în vârful literaturii contemporane”, în timp ce în cotidianul Dag og Tid apărea sub titlul „Cuvintele creează lumea” următoarea observaţie: „Românul Mircea Cărtărescu scrie într-un stil dificil şi abundent, ceea ce înseamnă profund, deşi uneori redundant. Limbajul e bogat, asociaţiile sunt nenumărate, cu expresii din toate câmpurile cunoaşterii culese şi folosite de un autor care nu pare să piardă controlul evenimentelor. Ai impresia că autorul se teme ca lumea să nu se dizolve dacă nu e transpusă-n cuvinte. În existenţă, marele şi micul sunt conectate, nu într-un organism, ci în procesul creativ care e viaţa însăşi, sau personalitatea.” O altă publicaţie norvegiană, Aftenposten, va dedica romanului „Orbitor. Corpul” o recenzie cu subtitlul „Numele lui Mircea Cărtărescu străluceşte mai departe pe lista candidaţilor la premiul Nobel”.

Luna aceasta, la editura olandeză De Bezige Bij a apărut „Orbitor. Aripa stângă”, în traducerea lui Jan Willem Boss. În deschiderea Catalogului pe 2010 al prestigioasei edituri, cartea lui Mircea Cărtărescu se bucură de o amplă prezentare, în care se precizează: „Mici detalii şi mari evenimente amplifică Orbitor până la dimensiunile unei capodopere panoramice în care realitatea şi fantezia se reunesc. Mircea se contemplă pe sine în imaginea Bucureştiului, capitala României. El va conferi istoriei familiei sale propriile experienţe traumatice din copilărie, subteranele legendare ale Bucureştiului şi mlaştinile Louisianei.”

În luna mai, traducerea în germană a romanului „Travesti” va fi publicată la editura Suhrkamp din Berlin.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

3 thoughts on "Frumoasele străine"

  1. Camelian Propinatiu spune:

    Veti descoperi in Frumoasele straine un Mircea Cartarescu mai putin crispat, aproape senin si vesel, dupa deplinul triumf launtric al exprimarii prin capodopera ORBITOR.

  2. maxemelian preputiu spune:

    da

  3. oana spune:

    va rog frumos as dori si eu adresa de mail a d-lui Mircea Cartarescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook