2 iulie 2015

Flori din grădini botanice

Cinstind frumusețea și raritatea plantelor regăsite în patrimoniul a patru grădini botanice din România, Romfilatelia continuă tematica floră, îndrăgită de colecționari și publicul larg, prezentând un nou proiect filatelic intitulat sugestiv „Flori din grădini botanice”. Începând cu ziua de vineri, 3 iulie 2015, emisiunea de mărci poştale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Flori din Gradini Botanice

Cele patru timbre ale emisiunii ne poartă într-o călătorie prin grădinile botanice din România, ilustrând după cum urmează:

  • Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 lei este ilustrată Astragalus peterfii Jáv, plantă din specia de cosaci, endemică pentru România, descoperită în 1916 în apropiere de satul Suatu din Bazinul Transilvănean. Având o valoare științifică deosebită, prin unicitatea, vechimea și originea sa, aceasta se regăsește în prezent în Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
  • Timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei reproduce imaginea stânjenelului lui Brândză (Iris branzdae Prodan), plantă ce poartă numele medicului și botanistului Dimitrie Brândză, putând fi admirată la cea mai veche grădină botanică din România, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași.
  • Timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei reproduce imaginea Bujorului românesc sau Bujorul de pădure (Paeonia peregrina Mill), plantă ce înfrumusețează și completează patrimoniul viu al Grădinii Botanice din Galați.
  • Timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei ilustrează Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica Fuss), plantă ce se găsește în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universității din București, grădină ce sărbătorește în acest an 155 de ani de existență.

Emisiunea este completată de un plic prima zi și un set de cărți maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

Grădinile botanice, percepute odinioară ca grădini medicinale pentru studiul și cultivarea plantelor cu proprietăți vindecătoare, dețin în prezent un rol cheie în conservarea plantelor și educația celor care le vizitează zilnic, dar și în purificarea aerului în zonele urbane.

Cu peste 80.000 de specii de plante, multe dintre ele pe cale de dispariție, misiunea grădinilor botanice este cu atât mai importantă în întreaga lume.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook