14 septembrie 2017

Flori de cactus

Cactușii fac parte din familia Cactaceae, care conţine peste 4000 de specii. Cuvântul „káktos” provine din limba greacă și înseamnă plantă spinoasă. Romfilatelia introduce in circulație emisiunea „Flori de cactus”, vineri, 15 septembrie 2017.Originea acestora se găsește în deșerturile Americii, în special Nevada, Arizona, California, Mexic, unde vegetaţia specifică este constituită din cactuși. Ei s-au răspândit în timp în toate deșerturile Terrei, indiferent de forma de relief. Cactușii sunt plante cu o prezenţă continuă datorită capacităţii lor de adaptabilitate. Chiar dacă sunt plante obișnuite cu seceta, cactușii impresionează prin florile superbe, mari, divers colorate și care ne farmecă prin simplitatea lor.

Lophocereus schottii forma Monstruosus, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei, este o mutaţie genetic stabilă, apărută în mod natural, care, deși sterilă, continuă să supravieţuiască în sălbăticie sub forma unor mici populaţii, într-un areal restrâns în nord-estul El Arco, între Mexico și peninsula Baja, pe nisipuri sau pietrișuri fine.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei apare ilustrat Opuntia aciculata, cunoscut și ca limba soacrei. Un alt membru al familiei Cactaceae, este o specie foarte răspândită în ţara noastră, în seră, sau apartament. Este originară din nord-vestul Mexicului, sud-vestul SUA, în zone cu ariditate ridicată. Simbolul soarelui la vechii indieni, speciile de Opuntia formează colonii care se întind pe suprafeţe mari în deșertul mexican.

Coryphantha sulcata (Mammillaria sulcata), sau cactusul ananas, este o specie cu dimensiuni mici sau medii, de formă globulară. Spinii, de obicei 9-10, de culoare alb-gălbui, sunt etalaţi în forma unei stele, în așa fel încât planta pare acoperită cu o dantelă albă. Florile acestui cactus au culoarea galben strălucitor cu mijloc portocaliu, cu miros dulceag, pot atinge 6-7,5 cm în diametru și apar spre vârful tulpinii în toată perioada de vară. Ca mai toate speciile de cactuși și Coryphantha, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, își schimbă aspectul pe durata vieţii.

Echinocactus horizonthalonius, popular denumit, ca și alte specii ale genului, scaunul soacrei, este un cactus cu tulpina globuloasă, cerată, verde-cenușie, cu coaste rotunjite, late, puţin spiralate. Este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei. Spinii de culoare roșu închis, laţi, tari, ușor încovoiaţi, de 4 cm lungime, sunt grupaţi câte 6-9 la nivelul areolelor. Planta poate ajunge până la dimensiuni de 40-50 cm și va începe să înflorească încă de la sfârșitul primăverii, doar în momentul în care ajunge la maturitate, în general, după vârsta de 10 ani. Florile sale de culoare roz închis pot depăși 3 cm lungime.

Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi si un set de 4 carti poștale maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre și minicoala de 4 timbre cu manșetă.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 255 exemplare şi este echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii şi plicul „prima zi” având ştampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Fiecare element este numerotat cu negru de la 001 la 255.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook