20 septembrie 2017

Festivalul Internaţional de Benzi Desenate de la Sibiu

Între 22 – 24 septembrie 2017 la Muzeul ASTRA din Sibiu, Casa Hermes, Piaţă Mică, nr. 11, în cadrul „Festivalului Internaţional de Benzi Desenate de la Sibiu” sunt prezenţi peste 30 de desenatori şi autori de benzi desenate din țară şi din Europa pentru a expune, a desena, a gândi, a vorbi, şi a râde pornind de la banda desenată. Artişti din 6 ţări se întâlnesc la Sibiu pentru un festival de excepţie: Laurent Lefeuvre (Franţa), Serge Ernst (Belgia), Aike Arndt (Germania), Emilyan şi Stanimir Valev (Bulgaria), Tiberius Beka (Serbia) nume sonore din line-up-ul internaţional. Dintre autorii români, onorează cu prezenţa Maria Surducan şi Anna Benczedi din Cluj, Octav Ungureanu, Toma Alexandru şi Alexandru Ciubotariu din Bucureşti. Participă şi editurile de benzi desenate din ţară: „HAC!BD” şi „Ghidul Pozneţ de cultură”.



Fidel tradiţiei de a prezenta cărţile într-un mod inedit, festivalul propune activităţi pentru toate gusturile: workshop-uri, meciuri de BD, expoziţii („Cele mai frumoase cărţi din România” şi „Muzeul benzii desenate”), live-drawing, conferinţe, lansări de albume, 3D mapping pe fațada clădirii gazdă. În 2017, este prezentat un proiect inedit în România: basmul desenat, inspirat din „Conte à Bulles” din Franţa. Basmul desenat este o întâlnire magică dintre o povestitoare, o desenatoare şi un muzician, care vor transpune publicul în lumea fantastică a basmelor. Spectacolul are loc sâmbătă, 23 septembrie 2017, la ora 20:00.

Maria Surducan, Adrian Barbu şi Fabiola Petri sunt artiştii care au acceptat provocarea de a realiza basmul desenat este inspirat din „Conte à Bulles”, inventat de desenatorul francez Jean-Claude Fournier. Este o întâlnire între un povestitor, un desenator şi un muzician care creează un spectacol simultan unde muzica, grafica şi teatrul se îmbină pentru a transpune spectatorul într-o lume fantastică.

După ce „Festivalul Internaţional de Benzi Desenate” de la Sibiu a fost invitat în 2016 la „Festivalul Quai des Bulles” din Saint-Malo, artiştii au revenit în România cu ideea de a implementa pentru prima dată în România acest performance.

„Festivalul Internaţional de Benzi Desenate” de la Sibiu oferă publicului posibilitatea de a se apropria cât mai mult de arta grafică propunând o serie de treisprezece ateliere cu cinci artişti diferiţi, de renume, atât din ţară, cât şi din străinătate.

Atelierele nu sunt destinate exclusiv copiilor, ci se adreseaza şi tinerilor şi adulţilor care vor să înveţe arta benzii desenate.

În cadrul înfrăţirilor dintre comunele din judeţul Sibiu şi cele din departamentul Ille et Vilaine (Franţa), în parteneriat cu „Asociaţia Solidarité 35 Roumanie” şi „Festivalul de Benzi Desenate” de la Saint-Malo, „Quai des Bulles”, Laurent Leufeuvre susţine patru ateliere în patru comune din judeţul Sibiu și două ateliere în sala de pedagogie muzeală a Muzeului ASTRA. Acesta performează în şcolile din Sibiu, Păuca, Bârghiş şi Șeica Mare şi animează de asemenea un atelier la Centrul de plasament din Orlat.

Sub îndrumarea ilustratorului Aike Arndt din Berlin se abordează tema „Prima transformare”, iar publicul este martorul creeării unor noi supereori şi află povestea lor. În ce şi prin ce mijloace se transformă personajele? Este această transformare un blestem sau o binecuvântare? Este transformarea doar temporară sau definitivă?

Organizat în colaborare cu Centrul Cultural German Sibiu, atelierul pentru copii cu vârste între 12-15 ani, este susținut în limba germană, sâmbătă, 23 septembrie 2017, între 11:00 – 13:00 la Biblioteca Centrului Cultural German Sibiu, str. Mitropoliei, nr.16. Intrarea este liberă. Numărul participanţilor este limitat. Înscrierile au loc exclusiv prin e-mail în ordine cronologică. (Informaţii suplimentare la telefon: 0269.21.08.30 sau e-mail: cultură@ccgsibiu.ro).

Atelierele animate de Serge Ernst, Mihai Grăjdeanu si Octav Ungureanu au loc la Muzeul ASTRA, Casa Hermes, Piața Mică, nr.11, conform programului atașat, ele fiind deschise tuturor celor dornici în limita locurilor disponibile.

Ediția de anul acesta a festivalului se înscrie tematic pe constantele: mitologie, legendă, basm, grafică.

Afişul de anul acesta este realizat de Maria Surducan. El deschide uşa spre lumea minunată a basmelor şi a personajelor ancestrale. Universul Mariei cuprinde poveştile tradiţionale care au inspirat multe dintre albumele publicate: „Foire de Nuit” (Moule à Gaufres, Franţa), „Prâslea cel voinic şi merele de aur” (Veilant, România), „Naïades” (Makaka, Franţa).

Programul complet al festivalului:

21 septembrie 2017

19:00: Invitatul lunii la Casa Ille et Vilaine, Sibiu. Conferinţă cu Laurent Lefeuvre despre Comics în Statele Unite şi periplul lui Fox Boy de la Rennes până în România.

22 septembrie 2017

18:00: Inaugurare/Deschiderea oficială a Festivalului la Muzeul ASTRA, Casa Hermes, Piața Mică, nr.11

23 septembrie 2017

10:00-22:30 – Desfășurare festival, expoziţii, live drawing by Wacom, boardgames, colțul Lego
11:00 – Premierea concursului „A fost odată ca niciodată…” în Sibiu
11:00: –Atelier de desen Prima transformare cu Aike Arndt la Biblioteca Centrului Cultural German
11:30 – Atelier de benzi desenate cu Serge Ernst
12:30 – Meciuri de benzi desenate
14:00 – Atelier de benzi desenate cu Mihai Grăjdeanu
15:00 – Concursuri de jocuri de societate: HAC, Dixit, Comix, Concept, Duplik
16:00 – Conferinţă „Arta benzii desenate în România” cu Alexandru Ciubotariu
17:00 – Conferinţă „Naïades”, parcurs editorial de la web comics în România, la album în Franţa, cu Maria Surducan şi Anna Benczedi
18:00 – Conferinţă „The (Imaginary) Costume Museum” cu Maria Surducan şi Mihaela Mondoc
20:00 – Basm desenat
20:45 – Proiectie 3D Mapping cu live-drawing pe fațada Casei Hermes

24 septembrie 2017

10:00-16:00 – Desfășurare festival, expoziţii, live drawing by Wacom, boardgames, colțul Lego
11:00 – Lansări de carte și discuții
12:30 – Meciuri de benzi desenate
13:30 – Atelier de character design cu Octav Ungureanu
14:00 – Prezentare tip learn and play seria de jocuri „Games Of Thrones” („Jocul pe masă”, „Intrigă în Westeros”, „Mâna Regelui”, „Tronul de Fier”)

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook