11 iulie 2018

Festivalul „Filmul de Piatra” 2018

După ediția aniversară din 2017, „Filmul de Piatra” revine cu ediția numărul #11, între 12 și 15 iulie 2018 la Piatra-Neamț. Ca întotdeauna, cel mai prietenos festival de film este organizat de voluntari și îmbină atât o selecție de scurt-metraje fresh ale tinerelor talente din cinematografia românească și moldovenească, cât și evenimente speciale care promit o experiență – concerte, petreceri, masterclass-uri și, în premieră, un joc de fotbal pe stadionul din Piatra-Neamț.Anual, „Filmul de Piatra” aduce în prim-plan cele mai noi tendințe și viziuni cinematografice din rândul tinerilor cineaști autohtoni, festivalul acoperind o gamă variată de genuri cinematografice: de la ficțiune și documentar, la film experimental, animație și videoclip. Din totalul de 180 de titluri înscrise (aproape 30 de ore de film), la „Filmul de Piatra #11” se pot viziona 54 de filme și videoclipuri, dintre care 32 în competiție – iar în 2018, selecția conține cel mai mare număr de filme realizate de către autori din Republica Moldova din istoria sa. Selecționerii filmelor au fost Andrei Dăscălescu (regizor și directorul festivalului), Flavia Dima (critic de film) și, pentru secțiunea de videoclip, Alexandru Anghel (Head of Music, Radio Guerilla) – acestei secțiuni din urmă fiindu-i consacrat un eveniment special, unde publicul decide cel mai bun videoclip.

Câștigătorii competiției principale sunt aleși de către un juriul format dintr-o serie de profesioniști din industria filmului, precum Daniel Sandu (regizorul filmului „Un pas în urma serafimilor”, premiat cu 8 trofee Gopo, inclusiv Premiul pentru cel mai bun film), Alina David (producător HBO Europe, lucrând pentru „Umbre”, sezonul II, și „Valea Mută”) și Mircea Postelnicu (premiul de interpretare masculină, Gala Premiilor UCIN, și o nominalizare la aceeași categorie pentru premiile Gopo pentru rolul lui Toma din „Ana, mon amour”).

5 locații găzduiesc evenimentele festivalului, printre care și Teatrul Tineretului, faimosul Cinema Dacia (proaspăt-renovat și dotat cu echipament de ultimă oră), dar și locuri neconvenționale ca Rubik Hub și pe malul lacului Bâtca Doamnei. Mai mult decât atât, filmul de deschidere, Fotbal infinit, în regia lui Corneliu Porumboiu este proiectat în aer liber chiar pe Stadionul Ceahlăul – unde, la finalul documentarului, se joacă un meci de fotbal autentic. Pe lângă proiecții, programul mai cuprinde și Q&A-uri și workshopuri cu invitații festivalului, concerte (Jazz Evening: Ana Dubyk, Teodora Spinu & Lucas Contreras, Andra Botez Band), o proiecție specială pentru copii a filmului „Străjerii”, secțiunile Midnight Shorts și Horror Shorts (în colaborare cu „Dracula Film Festival”) și petreceri care transformă festivalul într-un eveniment complex, de neratat.

Andrei Dăscălescu, directorul festivalului, declară:

Urmează ediția a 11-a, și parcă mi-e greu să cred că am ajuns aici. Și nu oricum, ci bifând câteva superlative și premiere. Festivalul s-a poziționat, în lumea filmului și în peisajul festivalier, pe o nișă necesară și inexistentă: competiția națională, dedicată în special tinerilor autori aflați la început de drum, fie ei studenți, proaspăt absolvenți sau chiar amatori. În jur de 100 de tineri cineaști vin anual la Piatra Neamț, participă la numeroasele activități organizate pe lângă proiecții, învață de la concurență și în workshop-uri, cunosc viitori colaboratori și, pe scurt, pot prinde aripi în carieră. Totodată, ei se bucură de festival și de oraș, postează fotografii, duc vestea mai departe; evenimentele din cadrul festivalului sunt atât de variate încât strâng public din toate categoriile – de la proiecții și ateliere pentru copii la concertele și petrecerile legendare.

Pentru evenimentul de deschidere de pe Stadionul Ceahlăul, intrarea este liberă. Biletele pentru filmele prezentate la Teatrul Tineretului și Midnight Shorts costă 5 lei, cele proiectate „La Caiaceˮ 20 de lei, iar prețul unui abonament pentru întreg festivalul este de 40 de lei. De asemenea, intrarea la evenimentele Tatratea Silent Dance (Amateur’s Night și DJ’s Night) costă 15, respectiv 20 de lei.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook