2 noiembrie 2021

Fereastra de la parter

Muzeul Național al Țăranului Român aşteaptă publicul miercuri, 3 noimebrie 2021, de la ora 18:00, la Sala Noua Galerie, la vernisajul expoziţiei in memoriam Juliana Frabitius Dancu, „Fereastra de la parter”. Curatorul expoziţiei este scenografa Sanda Mitache.Sanda Mitache declară:

Ca scenograf, asemăn meseriei mele munca unui important pictor documentarist, Juliana Fabritius Dancu, care s-a ocupat în amănunt de tot ce ține de folclorul românesc și săsesc, străbătând toată țara pentru informații, fără a aduce realității adaosuri.

Iar dacă teatrul, apropo de un text shakespearian, trebuie să țină seama de perioada respectivă ca decor și costume, un pictor documentarist nu propune publicului aproximații sau noutăți, astăzi, de multe ori. penibile chiar în teatru, ca adaosuri la costumele populare sau la alte tradiții.

Și cum poți aduce un omagiu unei munci bine făcute acum aproape 80 de ani, decât făcând o expoziție-spectacol, cu un scenariu de bun gust, de altfel o realitate ce s-a întâmplat undeva, unde câțiva copii care se jucau au întâlnit-o pe Juliana Fabritius Dancu, care îi urmărea de la fereastra unui parter și pe care i-a pictat când se dădeau pe derdeluș? Este fantastic că toți acei copii au îmbrățișat meserii artistice, pictori, muzicieni, astăzi, participând fiecare cu ceva întru comemorare.

Expoziția cuprinde lucrări ale Julianei Fabritius Dancu, cele rămase în patrimoniul unuia dintre copii, violoncelista Ioana Meier Ostafi, sora mea geamănă, și ea pictor amator în Germania, care, alături de mine ca scenograf, aduce completări expoziției, amândouă în calitate de discipoli ai Julianei Fabritius Dancu. Derdelușul de vizavi de fereastră cuprinde statui în manieră teatrală, cu personaje în costume populare săsești, picturi, drumurile fiind paralele ca expunere pentru a nu exista confuzii, care ar fi altminteri vizibile.

Expoziția este însoțită de o muzică cu specific german, bine aleasă de Mag. Gabriela Carmen Rescheneder, flautistă la Viena, un alt copil al poveștii.

Expoziția are trimitere către sat, lemnul, copacii și personajele sculpturale animând spațiul alături de frumoasele lucrări clasice pe aceeași temă.

Expoziţia poate fi vizitată la Sala Noua Galerie până în ziua de 1 decembrie 2021, de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00–18:00. Luni este închis.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook