3 februarie 2020

Epoca întunecării. Cum a distrus creștinismul lumea clasică

Publicul este așteptat la Librăria Humanitas de la Cișmigiu marți, 4 februarie 2020, ora 19:00, la dezbaterea prilejuită de apariția cărții „Epoca întunecării. Cum a distrus creștinismul lumea clasică” de Catherine Nixey, publicată recent la Editura Humanitas, în colecția Istorie, în traducerea lui Dionisie Constantin Pîrvuloiu. La eveniment vorbesc Wilhelm Tauwinkl, doctor în teologie dogmatică la Lugano (Elveția), Teodor Baconschi, doctor în antropologie religioasă și istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris-Sorbonne (Paris IV), Cătălin Pavel, doctor în arhelogie și scriitor, și Dionisie Constantin Pîrvuloiu, doctor al Facultatii de Litere (Limbi clasice) a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Dezbaterea este moderată de istoricul doctor Andrei Pogăciaș.



„Epoca întunecării” scoate la iveală ce s-a pierdut odată cu victoria creștinismului. Este o carte cutremurătoare despre o epocă a distrugerii și disperării, în care Catherine Nixey îmbină cu pricepere și talent tonul serios al cercetătorului cu expresivitatea și cursivitatea jurnalistului.

The Times consemnează:

O carte cu adevărat provocatoare, care va pune într-o lumină nouă tot ce știm despre începuturile creștinismului.

„Epoca întunecării” ne poartă într-o călătorie de jur împrejurul Mediteranei, de la Roma la Alexandria și din deșerturile Siriei până la Atena, demontând o tradiție plină de stereotipuri și prejudecăți care îi prezintă pe creștini drept victime ale persecuțiilor păgâne. Mutilarea statuilor, arderea marilor biblioteci, dărâmarea Templului lui Serapis din Alexandria, distrugerea Palmyrei, uciderea cu sălbăticie a Hypatiei, actele de vandalism ale monahilor creștini, controlul totalitar asupra vieții private, interzicerea filozofiei, misoginia, intoleranța și ura față de ceilalți sunt ipostazele mai puțin cunoscute ale primelor secole de creștinism.

Peter Frankopan declară:

O carte surprinzătoare și curajoasă… O călăuză pricepută și iconoclastă printr-o lume ce le va părea străină și înfricoşătoare multora dintre noi.

Iar publicația The New York Times scrie:

Cu un curaj ieșit din comun, Catherine Nixey reușește să facă lumină în povestea tristă a intoleranței religioase.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook