Eminescu prin America de Nord
La invitaţia ICR New York, Ion Caramitru susţine între 23 şi 26 iunie 2011 patru recitaluri extraordinare pe texte de Mihai Eminescu în New York, Washington D.C. şi Philadelphia. „Eminescu” este un spectacol inedit, în limba română, cu participarea clarinetistului Aurelian-Octav Popa. Turneul continuă în 30 iunie-2 iulie la Montreal şi Toronto.
Cele patru reprezentaţii americane fac parte dintr-un turneu organizat de Institutul Cultural Român din New York în colaborare cu Ambasada României la Washington, D.C., Consulatul General Onorific al României la Philadelphia, Queens Library, NY, şi Biserica Sfânta Treime din Philadelphia. Prin această iniţiativă, ICRNY celebrează opera poetului naţional, oferind un eveniment preţios şi mult aşteptat comunităţii româneşti din SUA.
Ion Caramitru declară:
Acesta este un spectacol inedit, care include selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet. Cea mai mare parte a operei lui Eminescu se afla în celebra lui ladă cu care umbla pe unde se muta şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii.
Seria de recitaluri „Eminescu” este precedată în data de 21 iunie 2011 la ICRNY de o întâlnire excepţională cu Ion Caramitru şi Dorina Lazăr, derulată sub titulatura „Teatru dincolo de graniţe”. Adresându-se publicului american şi, în mod special, celor interesaţi de teatru şi de schimburile internaţionale, evenimentul îi pune faţă în faţă pe doi dintre cei mai apreciaţi actori români şi, totodată, doi manageri remarcabili, conducând actualmente Teatrul Naţional din Bucureşti, respectiv Teatrul Odeon din Bucureşti. Invitaţii ICRNY vor purta un dialog despre prezenţa teatrului românesc în străinătate, rezultatele pozitive şi dificultăţile asociate colaborărilor internaţionale, dar şi despre parcursul lor personal şi tranziţia de la cariera de actor la cea de administrator cultural în România post-comunistă. Conversaţia se va derula în limba engleză şi va fi moderată de Corina Şuteu, director al ICR New York.
De remarcat
precizarea lui Caramitru,
modest din cale-afară
„mărturisesc că am avut o participare
fundamentală la acest proces”.
Actorul,
oricât de mare ar fi el,
când îi iei textul din mână,
spune prostii.
Sugerez un titlu mai potrivit:
„Caramitru prin America de Nord”