17 aprilie 2008

Emilia Galotti

Teatrul Odeon prezintă sâmbătă, 19, şi duminică, 20 aprilie 2008, ora 19:00, premiera spectacolului „Emilia Galotti”, după G.E. Lessing, traducerea Lucian Blaga.

Emilia Galotti

Gotthold Ephraim Lessing, dramaturg, filosof şi critic de artă, s-a născut în 1729, în Kamenz. Fiu al unui preot, a studiat teologia şi medicină la Leipzig. A scris piese de teatru („Emilia Galotti”, „Laocoon”, „Evreii”, „Liber-cugetătorul”, „Samuel Henzi”, „Tânărul savant”, „Miss Sara Sampson”, „Minna von Barnhelm”, „Natan Înţeleptul”, „Ernst şi Falk”), studii despre teatru („Dramaturgia de la Hamburg”) dar şi lucrări de teologie („Scrieri despre probleme ale religiei”), fiind un reprezentant de seamă al Iluminismului german, alături de personalităţi ca Herder şi Kant. Principala preocupare în operele sale este ideea de libertate: libertatea burgheziei faţă de nobilime, libertatea religiei faţă de dogme, şi nu în ultimul rând libertatea dramaturgiei germane faţă de modelul francez.

„Emilia Galotti” a avut prima punere în scenă în 1772, la Braunscheig. Subiectul e împrumutat din „Istoria romană” a lui Titus Liviu, care relatează despre căpetenia unei grupări de patricieni, Appius, care, abuzând de puterile sale, o răpeşte pe frumoasă Virginia din sânul familiei ei pentru a o supune poftelor sale. Ca s-o ferească de această ruşine, tatăl ei o înjunghie în piaţa publică, fapt ce duce la o răscoală şi la deturnarea de la putere a patricienilor. Spre deosebire însă de sursă ei de inspiraţie, povestea Emiliei Galotti are alte nuanţări şi un final diferit.

Radu Alexandru Nica, regizorul spectacolului, spune: „De ce Lessing în România astăzi? Pentru că este un autor clasic important deloc jucat la noi, pentru că avem o mare lipsă de astfel de teme în dramaturgia contemporană, fără ca problemele noastre să fie mai mici decât cele ale oamenilor din secolele trecute, pentru că are teme generoase, conflicte puternice, pentru că are poate naivitatea să fie prea moral uneori, dar are curajul să afirme fără travestiri interesante, care adesea nu rămân decât măşti goale.
Mi s-a părut seducătoare ingenuitatea aceasta cu care Lessing vorbeşte despre ticăloşie, crimă, sadism, ferocitatea umană, care iau uneori proporţii enorme în spectacolul nostru, ca într-un bestiar. Şi mi se pare seducător de untrendy să vorbeşti astăzi despre ticăloşia umană care ucide ingenuitatea pe care, în propria noastră micime şi sofisticărie, ne simţim comod în a o cataloga drept prostie ori slăbiciune. A vorbi despre puterea ingenuităţii a devenit caduc. Tocmai de aceea Emilia Galotti astăzi în România.”

Distribuţia spectacolului este alcătuită din Marius Stănescu, Mihai Smarandache, Marian Ghenea, Ionuţ Kivu, Diana Gheorghian, Ana Lazăr, Cristina Chirilă.

Emilia Galotti

Fotografii de George Dăscălescu
SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook