16 aprilie 2010

Doamne, ce măcel!

Sâmbătă, 17 aprilie, şi duminică, 18 aprilie 2010, de la ora 19:30, la Sala Studio a Teatrului de Comedie au loc primele reprezentaţii ale spectacolului „Doamne, ce măcel!” de Yasmina Reza, regia şi versiunea în limba română de Lucian Giurchescu. Decorul a fost realizat de Puiu Antemir, iar costumele de Anca Răduţă. Ilustraţia muzicală îi aparţine lui Vasile Manta, şi asistent regie este Radu Solcanu. Distribuţia este alcătuită din Delia Nartea / Teodora Stanciu, Tania Popa, Marius Drogeanu şi Alexandru Conovaru. Premiera oficială are loc vineri, 7, şi sâmbătă, 8 mai, de la ora 19:30.



Lucian Giurchescu spune:

Yasmina Reza nu e încă istorie. Poate va fi… poate nu. Dar ceea ce scrie, ceea ce ”povestește”… (mai ales în Artă și în… Măcelul, pe care vi-l prezentăm), e lumea noastră… a europenilor unificați sau nu…, a celor înfricoșați nu de bombe, ci de cursul de la bursă… și de silința de-a fi ”politic corecți”… măcar în vorbe… pentru că în fapte… ne conducem, de obicei, după alte criterii. E lumea noastră, de toate zilele, a trăitorilor secolului XXI… ce ne pretindem liberi și sinceri dar – de fapt – … adeseori… ne e frică să ne eliberăm de tot ce-am moștenit, de voie sau de nevoie, de obiceiurile și vorbele care ne dau impresia de onorabilitate, ne ”securizează” de… noi înșine.

Reza face din obișnuitul oricărei zile un mic… hai să-i spunem… ”eveniment”. Pentru că o vorbă, un gest, o aparent mică clipă de enervare, o semi-jignire pot provoca mini-taifunuri, (scuzați pluralul cam… forțat), nu într-un pahar cu apă… ci în orice încăpere de burghez pașnic… care… numai la asta nu se aștepta. Numai asta nu-și dorea. Vântul suflă cu zâmbet… dar suflă… Nu sparge geamuri… nici suflete dar descoperă ceva… comun multora dintre noi.

Yasmina Reza s-a născut pe 1 mai 1959, la Paris. Şi-a început cariera ca actriţă, în prezent scrie piese de teatru, romane şi scenarii. Dramaturgia sa cuprinde: „Conversaţie după înmormântare” (1987), „Trecând prin iarnă” (1990), „Artă” (1994), „Trei versiuni ale vieţii” (2000), „O piesă spaniolă” (2004), „Doamne… ce măcel!” (2006).

Piesa „Doamne… ce măcel!” („Le Dieu du carnage”, în original) a avut premiera mondială în decembrie 2006, la Schauspielhaus din Zürich, în regia Jürgen Gosch. În ianuarie 2008, piesa a fost pusă în scenă la Theatre Antoine din Paris chiar de Yasmina Reza, cu Isabelle Huppert în rolul Veronique. În martie 2008, la Gielgud Theatre din West End, Londra, regizorul Mathew Warchus a montat o versiune cu Ralph Fiennes în rolul avocatului Alain Reille, producţia câstigând în 2009 premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună comedie. În februarie 2009, spectacolul a avut premiera la Bernard B. Jacobs Theatre din Broadway, din New York, tot în regia lui Mathew Warchus, producţia câştigând în 2009 3 premii Tony la categoriile cea mai bună piesă, cea mai bună regie şi cea mai bună actriţă în rol principal (Marcia Gay Harden în rolul Veronica) şi 3 nominalizări la categotiile cel mai bun actor/actriţă pentru ceilalţi trei. Se joacă şi în prezent pe Broadway, în a treia variantă de distribuţie, din care fac parte Jeff Daniels şi Lucy Liu.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook