13 iunie 2011

Dialogurile festCO 2011 – Comedie 50

Sâmbătă, 11 iunie 2011, în a doua zi a Festivalului Comediei Româneşti, a avut loc prima întâlnire din seria Dialogurilor festCO 2011. Subiectul dezbătut – „Comedie 50” – a adus încă odată în discuţie povestea Teatrului de Comedie, care a implinit 50 de ani de existenţă la 5 ianuarie 2011. Moderatorul acestui dialog – criticul de teatru Marina Constantinescu – a reunit în jurul său directori de ieri şi de astăzi ai Teatrului de Comedie, actori, regizori, public.

Radu Beligan, Marina Constantinescu şi George Mihăiţă


Au fost prezenţi Radu Beligan, Lucian Giurchescu, Mircea Albulescu, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Puiu Antemir, Florin Anton, Eugen Racoţi şi un invitat special – Emil Boroghină – directorul Festivalului Shakespeare.

Radu Beligan (vorbind despre trecut):

Mezinul teatrelor bucureştene, când a împlinit 4 ani de existenţă (1965), a fost invitat la minunea care s-a întâmplat, Festivalul Internaţional de Teatru de la Paris, la Sala Sarah Bernhard, unde am fost invitaţi să reprezentăm România cu trei spectacole. Cu Umbra de Evghenii Şvarţ, Troilus şi Cresida de Shakespeare, ambele în regia lui David Esrig, şi Rinocerii de Eugène Ionesco în regia lui Lucian Giurchescu. Asta nu e nimic, dar am luat şi premiu pentru isprava asta.

Marina Constantinescu (vorbind despre prezent):

Ce se întâmplă azi nu e doar sărbătoarea Teatrului de Comedie ci şi sărbătoarea teatrului românesc. Acest festival pe care Teatrul de Comedie îl face de atâta timp coerent şi cu multă devoţiune şi cu un program extrem de interesant de la un an la altul, animă nu doar istoricul Teatrului de Comedie ci şi un spaţiu care începe să se redefinească, care nu arată doar estetic. Centrul vechi e tot mai animat şi fiecare spectacol de la Teatrul de Comedie revarsă în acest loc oameni cu altfel de spirit.

George Mihăiţă:

În acest teatru a existat şi există o familie. Cred că aceasta este principala cheie a succesului Teatrului de Comedie.

George Mihăiţă şi Mircea Albulescu

Teatrul de Comedie a fost înfiinţat în toamna lui 1960 de către maestrul Radu Beligan. La 5 ianuarie 1961 era prezentat publicului primul spectacol – Celebrul 702 de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter.

Dintre actorii care au jucat în primii ani pe această scenă amintim pe Radu Beligan, Ion Lucian, Ştefan Ciubotăraşu, Florin Scărlătescu, Mircea Şeptilici, Dem Savu, Sanda Toma, Liliana Ţicău, Iarina Demian, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Melania Cîrje, Amza Pellea, Mihai Pălădescu, Dem Rădulescu, Ştefan Tapalagă, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Valentin Plătăreanu.

Cu un repertoriu dedicat genului comic în marea sa diversitate, de la Shakespeare, Cehov sau Gogol la comedia bulevardieră, teatrul absurdului sau comedia neagră, Teatrul de Comedie este unic în România.

În anii ‘60, Teatrul de Comedie a parcurs o perioadă de sincronizare artistică cu mişcarea teatrală mondială, fapt dovedit de Premiul Teatrului Naţiunilor pentru “cea mai bună participare Naţională” obţinut la Paris în 1963 cu spectacolele Rinocerii de Eugène Ionesco, regia Lucian Giurchescu, şi Umbra de Evghenii Şvarţ şi Troilus şi Cresida de William Shakespeare, ambele în regia lui David Esrig, ultimul dintre ele obţinând de asemenea şi premiul pentru cel mai bun spectacol.

Turneele din anii 1991-1992 în mai multe oraşe din Marea Britanie, Columbia, Venezuela şi Canada cu spectacolul Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare în regia lui Alexandru Darie au readus Teatrul de Comedie pe cele mai importante scene internaţionale.

În august 2007 spectacolul Revizorul de Gogol, regizat de Horaţiu Mălăele a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional Fringe Edinburgh, prestaţia trupei fiind recompensată cu cronici elogioase în cotidienele britanice The Times, The Independent, The Sunday Herald.

În 2002 a fost lansat Festivalul Comediei Româneşti – festCO – ce a devenit internaţional la a cincea ediţie – iar în 2006 au fost lansate Concursul de Comedie Românească şi Gala Comediei Româneşti – toate aceste evenimente devenind puncte de referinţă pe agenda culturală bucureşteană.

Directorii Teatrului de Comedie:
1961 – 1969: Radu Beligan
1969 – 1979: Lucian Giurchescu
1979 – 1981: Valentin Plătăreanu
1981 – 1990: Silviu Stănculescu
1990 – 1994: Lucian Giurchescu
1994 – 1996: Vladimir Găitan
1996 – 2002: Dan Vasiliu
2002 – prezent: George Mihăiţă

Vladimir Găitan
SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook