14 octombrie 2016

Descoperiţi România, Muntenia

Moştenirea lăsată de domnitorul Basarab I şi muntenii conduşi de acesta care învingeau oastea regelui Ungariei, Carol Robert, în urma bătăliei de la Posada din anul 1330 a depăşit barierele timpului, păstrându-şi, până astăzi, unicitatea şi specificul pentru oricine este dispus să viziteze acest spaţiu plin de istorie, cultură și tradiţii. Romfilatelia vă invită așadar să o însoţiţi într-o călătorie înapoi în timp, de unde aduce în prezent crâmpeie din istoria Munteniei, prin cel mai recent proiect filatelic „Descoperiți România, Muntenia”. În cele patru timbre de colecţie, emisiunea adună la un loc comori istorice şi personalități reprezentative ale zonei, fiind disponibilă începând de vineri, 14 octombrie 2016, în magazinele Romfilatelia.

Muntenia

Marca poștală cu valoarea nominală de 2,50 lei scoate în evidenţă, într-o sugestivă asociere, silueta maiestuoasă a Mănăstirii Curtea de Argeş şi a ctitorului ei, domnitorul Neagoe Basarab. Începând cu perioada primului cuplu de rege şi regină ai României, Carol I şi Elisabeta, şi până în prezent, impozanta construcţie a mănăstirii veghează criptele familiei regale.

Valoarea nominală de 3,50 lei aparţine timbrului care aminteşte de domnitorul Constantin Brâncoveanu și de stilul brâncovenesc prezent în ornamentele ctitoriilor sale. La inițiativa sa, cei mai buni constructori și decoratori și-au reunit talentele pentru a defini și materializa o artă de notorietate, arta brâncovenească, ansamblu înțelept închegat al mai multor stiluri.

Timbrul cu valoarea nominală de 8 lei reuneşte într-o compoziţie definitorie frumuseţea costumului popular al Munteniei, motive decorative ale covoarelor şi alesăturilor zonei, alături de decoraţiuni în piatră ale edificiilor mănăstireşti, prezenţe valoroase ale istoriei ţării.

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 15 lei se regăsește capitala țării, Bucureşti, într-un ansamblu de imagini reprezentativ pentru spiritualitate și cultură, prin clădirea Ateneului Român, la care se adaugă imaginea statuară a marelui om politic, Ion. I.C. Brătianu.

minicoala-3

Ilustrația celor patru timbre este completată de heraldica zonei (stema Munteniei), iar cele două plicuri prima zi ale emisiunii ilustrează un mozaic de imagini, făcând trimitere către detalii arhitecturale specifice Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti şi detalii specifice portului tradițional femeiesc din Muntenia.

Ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 4 timbre (în album filatelic), pe manșeta căruia este ilustrat Turnul Chindiei, din cadrul Complexului Muzeal Curtea Domnească, Târgovişte, într-un cadru nocturn.

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 245 exemplare, echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și setul de două plicuri prima zi având ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 245.

album

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook