30 noiembrie 2021

Dincolo de legendă. Neagoe Basarab

Cu prilejul Zilei naționale, 1 decembrie 2021, Muzeul Național de Artă al României inaugurează expoziția eveniment „Dincolo de legendă. Neagoe Basarab”. Expoziția aduce în prim plan o personalitate remarcabilă definitorie pentru cultura din România. Curatorii expoziției deschisă până la 31 decembrie 2022 sunt Emanuela Cernea și Iuliana Dumitrașcu.



Expoziție dedicată artei din epoca lui Neagoe Basarab (1512-1521) care marchează 500 de ani de la moartea sa, propunând o lectură insolită a operei sale culturale. Expoziția pune în valoare complexa personalitate a voievodului, autor al primei scrieri literare concepute în spațiul românesc, „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie”, ctitor al Mănăstirii de la Curtea de Argeș, susținător al unei campanii de patronaj artistic, ale cărei urme sunt reperabile până astăzi, peste tot în lume.

Display-ul expozițional gravitează în jurul unor icoane, comandate de Neagoe Basarab cu cinci veacuri în urmă şi restaurate cu prilejul acestei expoziții. Acestea vor completa ansamblul unic de fresce ale bisericii de la Curtea de Argeș din colecția MNAR, pentru a ilustra standardele ridicate ale școlii de pictură din Țara Românească de la începutul secolului XVI.

Scenografia expozițională sugerează spațiul inventat de meșterii lui Neagoe Basarab şi replicat în marile ctitorii voievodale din spațiul românesc.

Expoziția integrează periodic un recital de poezie cu legenda Meșterului Manole susținut de cunoscuta interpretă Viorica Vatamanu, în regia lui Gavriil Pinte.

Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Național de Artă al României, și coordonatorul expoziției, declară:

Aducem în spațiul culturii de azi nu numai o parte din tezaurul artistic al României dar și o viziune care îl integrează în spiritul contemporanității, în rezonanță cu așteptările publicului larg și chiar dincolo de acestea. Sperăm ca publicul să le viziteze de Ziua națională, când muzeele noastre sunt deschise și accesul gratuit.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook