Decembrie ’89 în 89 de imagini
Editura Humanitas invită publicul marţi, 17 decembrie 2019, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la o întâlnire cu Horia-Roman Patapievici, Andrei Pandele şi Ioan Stanomir despre volumul „Decembrie ’89 în 89 de imagini” de Andrei Pandele, o mărturie documentară excepţională, care redă emoţia unui moment istoric crucial.
Fotografiile arhitectului Andrei Pandele au fixat în memoria noastră, cu forţa operelor clasice, imaginea ultimelor decenii ale comunismului românesc. Valoarea deopotrivă estetică şi documentară a lucrărilor sale este confirmată de numeroasele expoziţii personale din ţară şi din străinătate. Recent publicatul album Bucureştiul mutilat este o cronică în imagini a sinistrei opere de demolare a Capitalei, întreprinse în anii ’80. Volumul „Decembrie ’89 în 89 de imagini„, care apare la 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, surprinde toate momentele şi punctele fierbinţi ale acelor zile, de la baricada de la Piaţa Romană (21 decembrie) până la Televiziune (22 decembrie) sau Piaţa Palatului (23 decembrie).
Andrei Pandele declară:
Locuiam în Drumul Taberei, şi cablul troleibuzelor a fost distrus pe 21 decembrie. Am rămas în apartamentul părinţilor, din centru. Am developat filmele într-un revelator improvizat. Nu aveam termometru, filmele au ieşit palide. Unele clişee nu se puteau mări prin procedeu argentic. Filmele din decembrie 1989 le-am copiat prin contact. Aveam poze timbru de 24×36 mm. Ochiul omenesc nu distinge detalii sub 1/10 mm. O mare de capete minuscule mi se părea pe atunci fără interes. Reproduse digital la înaltă rezoluţie şi procesate, acele clişee arată detalii nebănuite. Minuscule pe film, când sunt mărite capetele devin neaşteptat de expresive. Dând pe dinafară de adrenalină, aproape fiecare personaj se comportă ca pe scenă. Fotografiile dispuse cronologic au o mare putere de asociere. Îţi reamintesc şi detalii pe care le credeai de mult uitate. Eram cu toţii plini de speranţă în acele zile.
Neculai Constantin Muntean spune:
Datoria artistului de a fi martor al timpului său a fost dublată de o conştiinţă civică fără rest, pentru care arhitectul şi omul Andrei Pandele merită respectul şi preţuirea noastră.
Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook.