27 septembrie 2016

„Cuminţenia Pământului” şi spaţiul imaginarului brâncuşian

Muzeul Național de Artă al României organizează marți, 27 septembrie 2016, de la ora 18:00, în sala Rotondă (Auditorium), conferința „Cumințenia Pământului și spațiul imaginarului brâncușian”, susținută de Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române. Evenimentul face parte dintr-o serie mai amplă de conferințe ce sunt dedicate sculptorului Constantin Brâncuși, marcând lansarea unor programe speciale pentru public, susținute la MNAR în zilele în care spațiile expoziționale sunt închise.

mnar-sala-brancusi

Conferința „Cumințenia Pământului și spațiul imaginarului brâncușian” oferă o perspectivă de ansamblu asupra creației brâncușiene, rezultat al recursului la tehnici intensive de reconstrucție a limbajului în arta abstractă.

Matei Stîrcea-Crăciun explică:

Brâncuși rămâne unul dintre cei mai importanți sculptori ai sublimului în secolul XX. Prin „Cumințenia Pământului”, „Sărutul” și „Rugăciune”, realizate în 1907, sculptorul rescrie legenda Facerii ca manifest plastic al artei moderne, oferind o cheie de rezolvare la marile probleme nesoluționate de Renaștere: egalitatea dintre femeie și bărbat, împăcarea dintre creștini și evrei, împăcarea dintre toate națiunile lumii. Sufletul lui de țăran presimte că depersonalizarea atributelor sublimului prin transfer în limbaj abstract pune în lumină ipostaza superlativă, de desăvârșire, a unor valori umane de esență universală, a căror expresie caută a o reda prin limbajul materiilor mai curând decât prin limbajul formelor.

Pentru a vă înscrie la acest eveniment puteți trimite un e-mail la programari@art.museum.ro sau să sunați la telefon 021.3148119. Prețul biletului este 10 lei.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook